Sommaraningar

En rejäl sommarvåg har tagit oss i sin famn och trycker oss nu innerligt mot sin blommande barm. Vi är lite förvirrade över den heta uppvaktningen och har lite svårt att komma igång med sommarlivets rutiner. Nu vet vi att det vi upplever är bara ett litet smakprov på det som komma skall om en månad eller så. Trots det så har vi plockat fram vissa vinterförvarade sommarvanor.

Sonja har inte blivit eldat sedan morgonbrasan i tisdags. Eftersom vi har dörren på glänt till badrummet, så har dagsvärmen tagit över gaskaminen Lillans uppgift där inne. Däremot har vi numera dörren stängd till sovrummet under dagarna. Annars blir det för varmt för att sova. Gardinen med de värmeskyddande extralagret är fördragna framför glaspartiet större delen av dagen. Dessutom har vi börjat frukostera på Markisen.

Årets första frukost på glasverandan Markisen

Årets första frukost på glasverandan Markisen

På eftermiddagen tänkte vi ha vår första vinstund uppe på den vackra Eiran. Vår förväntan grusades grymt av att getingar hade börjat bygga bo på marmorbänkens undersida. Vinpremiären fick uppskjutas till efter saneringen.

Stor besvikelse. Ingen vinpremiär på Eiran.

Stor besvikelse. Ingen vinpremiär på Eiran.

En av skjutdörrarna till Markisen har haft ett skramlande hjul under några dagar. Ett tydligt tecken på att dörren måste få nya hjul. Det varma vädret var en perfekt bakgrund till det arbetet. Problemet var bara att det inte gick att lyfta av dörren! Den som tillverkade Markisen måste ha monterat stommen med dörrarna på plats! Milda Matilda. Det var bara att ta fram vinkelslipen och kapa.

Det visade sig att dörren bara var utrustad med hjul som ska sitta på fönster. Ett under att de hållit i nästan 5 år. Vi, som är så oändligt förutseende och fiffiga, hade naturligtvis köpt reservhjul för länge sedan. Med de nya hjulen på plats gled dörren så lätt att det nästan gick att blåsa upp den. Eftersom jag hade alla verktyg på plats, fick den andra dörren nya hjul också. Byte nummer 2 tog hälften så lång tid. Övning ger färdighet, sade Anna.

(H)jularbete på vårkanten.

(H)jularbete på vårkanten.

Grannen kom i dag under siestan och tjoade. Han tyckte att det var dags att hämta upp vår ved. Nu hade han sagt att han skulle komma tidigt denna morgon. Vilket fick mig att korta av den ljuvliga frukosten för att vara beredd. Men nu kom han inte tidigt, så jag kunde gjuta golvet till vattencentralen i stället. Min arbetslust stördes dock hela tiden av att en traktor när som helst kunde komma slamrandes in på gårdsplanen. Det är bara att se det från den grannvänliga sidan. Vi får alltid hjälp då vi ber om det, även om tidshållningen är mycket portugisisk.

Nu är all veden "hemma". Nu skall den bara kapas i lämpliga bitar.

Nu är all veden ”hemma”. Nu skall den bara kapas i lämpliga bitar.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

4 Comments

  1. Å, nu längtar jag till Portugal efter era underbara bilder. Men när vi kan åka, ja det beror på Figo, hundvalpen! Han måste sluta spy när han åker bil, måste kunna vara ensam, måste sluta hoppa på folk måst…..måste ……måste……..Men när vi grejat allt det där då……,då kommer vi. Så var beredda… inom två år, kanske……

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *