Artros

Påklädningen var omsorgsfullt vinterbetonad. Att vi toppade upp utstyrseln med solkräm och solglasögon underströk hur paradoxalt vårt beteende var. Nu skulle vi in på byns vårdcentral och vi vet att där inne i lokalerna ligger vintern kvar och tjurar. Vem vet, vi kanske skulle få vänta upp mot en timme i 15-gradiga lokaler. Vi följde vårt säkra måtto; hellre blöt av svett än stelfrusen.

Besöket hos vår familjeläkare gällde Annas dåliga rygg/ben. För en tid sedan var vi och röntgade utvalda skelettdelar i provinshuvudstaden. Nu skulle Anna uppvisa fotografierna på knotorna för husläkaren. Till vår förvåning blev vi nästan omedelbart uppropade. Hur kösystemet fungerar har vi ingen aning om. Då vi anlände ca 30 minuter efter öppningsdags, var väntrummet fullt av en larmande och stående(!) hop. Ingen satt på de hårda trästolarna utan alla stod framför dörren till vårdavdelningen.

Vi satte oss ordentligt på stolarna och tittade förundrat på köskocken. Så öppnades dörren och den glada lilla cubanska doktorn tittade ut. Larmet ökade. Ord som tidsbeställning for i luften och det hela påminde om en kö på systembolaget dagen före julaftonen. Då pekade doktorn på oss samt vinkade in oss. Skocken delade artigt på sig och vi kunde oantastade segla in i det ljumma undersökningsrummet.

Rummets värme kom från ett litet el-element som stod på golvet vid läkarens fötter. Den lyxen skall nog betraktas som en lönsam personalvård. Det är nog både dyrt och krångligt att få fram en vikarie om vår doktor skulle bli förkyld. Hästsvansen guppade, smyckena skramlade och vita tänder gnistrade då hon skrattande bad oss sitta ner. (Lokalen har en mjuk besöksstol, vilken Anna alltid får sitta på. Jag avböjer alltid den rostiga metallstolens plåtsits.)

Doktorn tyckte att Anna hade en kraftig artros på höger höft. Dessutom hade hon ett litet diskbråck som troligtvis skulle självläka. Doktorn hade olikfärgade naglar, vilket skapade en spännande synupplevelse då fingrarna, likt lärkvingar, fladdrade över datorns tangenter. Hon skrev en remiss till en ortoped på provinssjukhuset. De kommer att höra av sig brevledes till Anna. Därpå skrevs det ut recept på 3 olika läkemedel. Doktorn tyckte att det var viktigt att Anna hade det varmt i sängen på natten. Hon gillade skarpt mitt förslag att jag skulle ligga i samma säng som Anna. Vi gillar verkligen vår familjeläkare!

Vårt fikonträd har börjat grönska.

Vårt fikonträd har börjat grönska.

Vid hemkomsten letade Anna på nätet efter läkemedlen. Ett av dem hade tagits bort i Sverige eftersom det hade kraftiga biverkningar. Den medicinen kommer Anna inte att använda. Nu fortsätter hon med att äta malda nypon från Anderna samt Bio-Glucosamine från Danmark. Efter 3 veckors knaprande känner hon sig redan lite bättre. Placebo? Kanske, men det viktiga är att det ger resultat.

Webbansvarig och bildredaktör är Anna

12 Comments

  • Jo, gurkmeja ar inflammatoriskt och jag använder det. Ger säkert effekt med räcker inte hela vägen. Ceylonkanel är också smärtlindrande. Det finns mycket som inte är traditionella läkemedel och som är bra. Men som sagt ibland räcker de inte./Anna

 1. Nu blev jag påmind om att jag ska till vårdcentralen i veckan som kommer. Och träffa ännu en ny läkare. Han heter Juha och har knappast olikfärgade naglar. Bra råd av doktorn om sängvärmen.

  Håller med om att det viktiga är resultatet. Det mesta sitter ändå i huvudet har jag erfarit.

 2. Hoppas tabletterna hjälper. Äter själv Glucosamine Chondroitin Plus MSM vissa perioder för en handled och ett knä som mår lite dåligt mellan varven. Mycket bra medel tycker jag och efter en vecka eller två så når man riktigt bra. Sommaren är på väg här i södern nu och det är underbart härligt. Trevlig helg.

 3. Nypon hjälper mot inflammationer. Vi provade först på Tage vår springerspaniel som har lite problem med lederna, Anna har blivit hjälpt, jag botade till min egen förvåning ont i händerna och jag har kollegor på jobbet som också har blivit hjälpta.

  Det finns flera studier gjorda Rikshospitalet i Köpenhamn som visar upp fysiologisk effekt (randomiserade, dubbelblinda studier). Det aktiva ämnet förkortas GOPO. Det är inget placebo.

  Har man slitit ut brosk som en av mina kollegor har gjort av för mycket löpträning, kan inte nypon hjälpa.

  Inflammationer kan vara segdragna historier att bli av med. Det är dessutom boven i att starta upp en massa andra sjukdomar. Det bästa är om man förebygga dem genom att äta en anti-inflammatorisk kost, dvs. skippa kött, friterat, industrimat och snabba kolhydrater. Ät mycket och olika sorters frukt och grönsaker.

  • Bortsett från köttet, fast äter mest fisk och kyckling, äter jag rätt så anti-inflammatoriskt. Hoppas nyponen kan hjälpa en del i alla fall. Hur som helst är tydligen nypon nyttigt för en massa saker, så bortkastat är det inte./Anna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *