Bygga en rörspis – del 4

Så har vi blandat lerbruk

Det upptorkade lerhålet var vitt av damm. Böndernas traktorer har malt ner leran till ett fint puder. Det var som att gå i mjöl, då jag gick fram för att samla upp dammet. Hur enkelt som helst! Jag fyllde hinken till över hälften. Vilket jag inte skulle ha gjort. Det var ca 600 m hem och dammet var förvånansvärt tungt. Vi har alltså börjat med lerdelen av rörspisbygget. Mycket intressant. IT-chefen Anna hade tagit fram en mängd artiklar via nätet i ämnet leranvändning. Nu skulle vi börja experimentera! Kul,kul!

Då vi blandade pulvret med vatten skapades omedelbart en fantastiskt kladdig smet. Naturligtvis alldeles för fet. Vi hällde i sand och rörde om. Gjorde provet att släppa en kula från en meters höjd. Blev kulan en blaffa = mer sand, om den sprack i många bitar = mer lera. Vi provade och provade. Ökade på sandmängden tills det tycktes endast vara sand i blandningen. Då äntligen uppstod några sprickor i bollen.

Då gjorde vi nästa prov. Murade ihop två tegelstenar med två sorters blandningar. En fet och en mager. Båda proven fick torka i 10 minuter. Därefter lyfte jag på den övre stenen OCH den undre stenen följde med. Fantastiskt! Båda blandningarna fungerade. Tänk bara lera, sand och vatten. Häpp! Så har man en sorts murbruk! Vi ska ha leran i fogarna mellan eldstadsmuren och yttermuren.  Där väljer vi den magra blandningen. Vi tänker oss att leran är mer flexibel än något annat material. Just på detta ställe kommer leran inte heller att utsättas för en alltför intensiv värme. Men naturligtvis famlar vi i ett stort mörker. Gör vi rätt? Blir det bra? Kommer det att fungera? Då är det skönt att veta att röken kommer att gå i stålrör i vår Sonja? Ja just det! Spisen ska heta Sonja. Döpt efter elefanten i boken ” Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann” Det var värmerören som Anna tyckte såg ut som elefantsnablar. Helt plötsligt pratade vi om dessa rör som Sonja! Så nu heter spisen Sonja!

Bild 1. Siktning av böndernas nedmalda lera.

Bild 2. En provboll att släppa ner från en meters höjd.

Bild 3. Detta blev en blaffa! Mer sand!

Bild 4.Snittyta på en fet blandning.

Bild 5. Snittyta på mager blandning.

Bild 6. Båda blandningarna håller! Tegelstenarna är sammanfogade efter en torktid på 10 min.

Please follow and like us:

2 Comments

    • När Jörn som är av plåt var ny, lät han som om det åskade, när det blåste. Donner är väl tyska för åska, tror jag. Varför Jörn snabbt blev döpt efter den finlandssvenske författaren och regissören Jörn Donner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *