Bygga en rörspis – del 6

Vi sitter i skuggan och njuter av en bra dag. Klockan är 18:12 och temperaturen är +30 grader. Det är så att vi arbetar på huset varje dag, förutom då vi åker och handlar. I dag har vi avslutat ett viktigt moment på Sonja, vår rörspis. Vi har murat det sista varvet på värmemagasinet. Sonja är nu 176 cm över golvet. Fortsättningsvis, upp till ca 245 cm, blir det mer en murning för syns skull. Nu ska vi fylla hennes innanmäte med tegel och sand. Sedan är nästa moment är att göra spjällbotten. En enkel sak om vi inte hade tre rör som ska infogas där.

Spjällbotten ska göras i fin betong med armering. Den måste gjutas på ett plant underlag, för att därefter lyftas upp på Sonja. Och det orkar vi inte. Därför kommer vi att göra spjällbotten i 2 eller 3 delar. När den är på plats fortsätter vi murningen upp till den tänkta höjden 245 cm. Det arbetet hoppas vi ska vara mindre ångestskapande. Ja, just ångest!! Vi har aldrig gjort en rörspis tidigare. Vår rörspis Sonja är dessutom en hybrid. Hon är inte lik någonting annat.  Hon är en blandning av järnspis, sandugn och kakelugn. Visserligen har vi gjort våra ritningar så noga som möjligt. Men ständigt har vi stött på problem som har tvingat oss kallsvettiga att tänka om.

Allt eftersom Sonja växer fram hamnar vi i situationer som vi inte har räknat med. Hur ska vi infoga vårt svenska skjutspjäll? Kan vi få tag på Rockwool att lägga där rökröret ska gå? Sonja ska putsas, men med vad? Alltid dessa frågor!

Trots allt står nu en stor del av Sonja där. Vi tycker att vår kamp med lodlinjen har varit framgångsrik. Med ett vattenpass är inte lodlinjerna så där särskilt bra. Men då vi står och tittar på Sonja så är hon riktigt vacker. Allt tycks vara i ballans och harmoni. Om vi inte kan se felaktigheterna, så finns de inte.

Vårt arbete har underlättats av att Anna har fört ett läggningschema. Det betyder att varje varv i murningen är noga inmätt i förväg. Varje sten som muras in är angiven till mått och läge. Jag som gör det praktiska arbetet, kan helt överlämna tankearbetet till Anna. Hon bestämmer! Nu kommer en full sten, nu en 15 cm lång, där ska du ha en 7:a! Tänk på att på baksidan får fogarna inte bli för stora! Så håller hon på och styr mitt arbete. Så skönt för mig att inte behöva fundera på vilken sorts sten jag ska lägga i nästa moment. Anna är en riktig murarsmäcka. Dessutom lagar hon god mat och skrattar åt mina skämt! Vad mer kan en murarbas begära?

Please follow and like us:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *