Guia de Transporte nummer 2635

Vad i hela fridens namn är Guia de transporte n° 2635? Jo ni, det är licensen som säger att vi har rätt att transportera 2 stycken paket takpanel i vår bil. Här i Portugal är det inte bara till att köpa en vara, betala och lasta in den i bilen inte. Nej, här måste du ha en licens för att ta hem den. Låter det krångligt? Ja, det är det. Vi köpte alltså 2 stycken paket takpanel på byggvaruhuset AKI i Portimão när vi var nere i Algarve. För att säkert kunna transportera hem dem till Alentejo behövde vi följande dokument, Guia de Transporte n° 2635. Det innehöll följande information:

  • Vad vi köpt
  • Mitt namn
  • Mitt skattenummer
  • Bilens registreringsnummer
  • Destinationen för leveransen
  • Mellan vilka tider transporten skulle ske

Det nödvändiga dokumentet

Alltså i Portugal måste du ha en licens för att transportera de varor du köpt, i din egen bil. Och det är säkrast att du har det, annars blir det böter. Att inte ha alla sina papper i ordning är här en dödssynd. Hela tiden blir vi och andra fordon stoppade av polisen. De ber artigt om alla dokument. Naturligtvis har vi allt i ordning, för vi vet. Vi måste ha bilens Cardeneta (registreringsbevis och ägarbevis), försäkringspapper, bilskattepapper och bilbesiktingspapper med oss. Datoriseringen tycks inte ha nått långt i Portugal. Men dessutom måste vi ha papper på de varor vi transporterar i bilen.

Jag var hos den lokala bygghandeln i Moura för att köpa några kilo najtråd. Vilken procedur det blev. Jag var tvungen att redogöra för bilens registreringsnummer, var jag bodde och vilken tid jag tänkte köra hem. Dessutom måste mitt skattenummer (att jämställa med personnummer) stå på fakturan. Konstigt nog behövs ingen Guia de Transporte för inköp av mat. Vi har inte lärt oss riktigt var gränserna går.  När behöver vi licens och när behöver vi det inte? Naturligtvis vet alla affärer och försäljare vad som gäller. De suckar tungt och utfärdar de nödvändiga handlingarna.

6 Comments

  1. Ändå har det blivit mycket bättre på senaste år. Regeringen har satsat på något som heter simplex för att bekämpa alla vänte tider på dokument, starta eget osv. Som tur är så behövde ni inte en licens för att få en ”Guia” hehe. Tänk positiv, för ca tio år sedan fanns inte AKI eller något som liknade den. Lycka till med alla projekt!

  2. Nämenvadihelastefriden är det där? En licens för att själv köra hem sina grejjer? Det verkar ju helt knasigt. Är det någon som kan förklara varför? Det finns förmodligen en ide eller ett argument bakom fast jag reder inte ut att förstå det? Men ni kanske vet?

    //U

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *