Innertak

Så är all isolering klar! Ja, klar så långt det går att göra. Det är en liten lucka i sovrummets tak där isoleringen inte ligger på plats. Men den ligger där uppe på den andra isoleringen. Tillkapad, inprovad och numrerad. Klar att lägga in som pusselbitar så snart som jag murat klart skorstenen. Nu tycker inte vår byggare att det är nödvändigt att mura en skorsten runt ett rökrör av plåt. Men se det vill vi. Känslan av trygghet och marginal är guld värt då allt är på plats. Dessutom måste det vara bättre för draget i skorstenen att det inte finns punkter där röken kan avkylas! Utan tegelskorsten tror jag även att det kan bli problem med kondens. Så därför gör vi som VI vill!

Annars pågår uppspikningen av innertaket. Egentligen borde det här vara på plats med ett skri av fasa! Virket är bara sopor! I Hälsingland skulle det inte ha dugt till en valborgsmässokase. Nu ska det pryda vårt hus! Jag sliter mitt hår, bläddrar bland brädlapparna efter de minst vanskapta och längtar till Ilsbo såg! Den bonnasågen höll mig med virke under många år i Hälsingland. Det virket doftade terpentin så jag blev yr i huvudet på 10 meters avstånd. Årsringarna låg så tätt att det ljusa knappt märktes. Virket var hårt, rakt, vackert och billigt.

I Portugal är virke dyrt, mjukt, snett och doftlöst. Det är sådant virke som jag nu använder. Jag gör en grovgallring. Det bästa virket ska användas i salen eftersom där syns skavanker tydligast. Det sämsta virket använder jag i sovrummet. Men jag kasserar så många brädor att vårt inköp inte kommer att räcka. Det är bara att åka 18 mil för att skaffa några förpackningar till. Inte nog med virkesproblemet. Det finns inte dyckert i Portugal! Jag har åkt runt på alla ställer med en vanlig svensk galvad dyckert och frågat. Till slut gav jag upp, gav min dyckert till Handelsmannen. Han tog den och lade den högtidligt på en av sina hyllor, medan han sade: ”Spik från Sverige!” Kanske kommer min svenska dyckert att ingå i Julskyltningen.

Spikningen av innertaket skapar ny spännande träningsvärk i min högra arm. Anna knådar på kvällen mina ömma muskler och mumlar något som låter ungefär: ”Släng dig i väggen Arnold Schwarzenegger”.

// Jan

2 Comments

 1. Oj vad ni sliter!
  Ni frågade tidigare om böcker, som är läsvärda. Kopierar in en lista på böcker, som är mycket omtalade just nu. Har tyvärr inte hunnit läsa någon av dem än.

  Khafed Hossein – Flygande drake
  Tamira Mckinley ”Den ensamme greken”
  Parisoula Lamsos – Mitt liv med Saddam
  Stefan Tegenfalk – Vredenas tid
  Ann Rosman – Fyrvaktarens dotter – Själakistan
  Alexander McCall Smith (Afrika) – Damernas detektivbyrå
  Nadine Gordimer – författare Sydafrika
  Jan Wallentin ”Strindbergs stjärna”
  Jonas Jonassons ”Hundraåringen som….”

  Ha en skön dag!
  Inger och Ingemar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *