Bygga en rörspis – del 10

STORA rörkapningarna. Det var de raka rörbitarna, som skulle in mellan allt det kurviga. Vi försökte uppskatta vilken sträcka som var absolut det minsta. Till detta mått lade vi till frikostigt åt alla vädersträck. Det är ju så att man alltid kan kapa en liten bit till. Att försöka förlänga något som är för kort, det kräver underverk.

Efter de första två stora kapningarna märkte vi att vi var på rätt väg. Nu är det lite krångligt att ha så många bitar. Inget passade ihop enkelt med sin granne. Det fanns alltid möjlighet att klämma ihop lite mer. Att öka eller minska vinkeln till nästa del o.s.v. Men modigt, ja här tycker jag faktiskt att uttrycket modigt passar, gick vi vidare i kapningsarbetet. Första lilla kapningen 1 cm (10 mm) på en rak rörbit, fick de olika delarna att närma sig ett sammanfogande. Men inte riktigt. Därför kapade vi ett annat rör lika mycket (10 mm). Då förändrades vinkeln nere vid Sonjas rökrör på ett markant sätt.

Åter demonterade vi alla rör. Hade ett styrelsemöte med alla berörda parter samt kom fram till att ytterligare 10 mm borde kapas på en rak rörbit. På med all skyddsutrustning. Starta Kurre, samt omsvepta av otaliga tomtebloss, utföra den ödesdigra kapningen. Därefter sammanfoga rörbitarna och klättra upp på Sonja för att prova. Se! Helt plötsligt slank rörbiten ner i Sonjas rökrör! En förening av himmelska proportioner. Närkontakt av tredje graden! En ljusnande och värmande framtid stod för dörren. Vår rörspis Sonja var ansluten till skorstenen!

Vi kände oss som stolta nyblivna föräldrar. Det var bara att korka upp den sedan länge välkylda champagnen och skåla till vår skapelse.

//Jan

Please follow and like us:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *