Bygga en rörspis – del 11

Då så fick Anna lite träningsvärk igen. Det är faktiskt så att hon har bekvämat till sig på sista tiden. Förutom alla hushållsgöromål, så har hon inte bidragit mycket i husarbetet. Men så härom dagen så blev det fart i de små musklerna. Åter blev hon en murarsmäcka. Det var dags att mura nedre delen på skorstenen. Plåtröret från Sonja var nu anslutet till skorstenens plåtrör. Nu gällde det att mura de ca 50 cm mellan yttertaket och betongtaket över Sonja. Den ena sidan på skorstenen fick ytterväggen vara. Det gällde därför bara att mura tre sidor. Ett enkelt arbete om det inte hade varit så trångt och mörkt. Men med hjälp av min murarsmäcka så gick det bra.

I torsdags gjorde vi det vi längtat efter så länge. Vi proveldade Sonja. Hur skulle draget vara? Vi skulle gärna ha haft en högre skorsten. Men ritningarna hade bestämt att den skulle vara lika hög som kökets skorsten. Därför var vi oroliga att draget inte skulle vara tillräckligt. Dessutom hade vi ännu inte tätat alla rörskarvar med pannkitt. Några pappersbitar samt småstickor från innertaket fick utgöra brasan. Vi var beredda med papper vid sotluckan, om elden skulle behöva draghjälp.

Men all vår oro försvann med brasans muntra sprakande. Draget fick ytterluckorna att stängas. Det gick inte att ha dem på glänt. Vi hade ännu inte satt in innerluckorna av järn. Så glada och lättade vi blev. Nu vet vi att vi kan få huset varmt. Vi har redan massor av ved från bygget, så vi kommer att ha värme hela vintern.

I dag tätade jag alla rörskarvarna! Sonja blir snart en riktig rörspis. Nu ska vi mura ett stöd år det kurviga rökröret samt bygga henne till full höjd ca 245 cm. Därefter kommer nästa problem. Putsning! Hur ska det göras? Ska vi stryka med lera eller kalkputs? Dags för Anna att leta på nätet. Åter står vi där utan att veta vad som är bäst.

Medan pannkittet torkar de föreskrivna två dagarna, fortsätter jag med innertaket. Nu återstår bara sovrummet, men takpanelen börjar ta slut. Det är så mycket virke som måste kasseras. Kvar i förpackningarna är ca 11 kvm. Om allt virke hade varit bra, så kanske det skulle räcka. Nu vet vi att upp mot 10-15 % inte går att använda. Det blir nog nödvändigt med en resa till Évora för komplettering.

//Jan

 • Bygga en rörspis – del 1
 • Bygga en rörspis – del 2
 • Bygga en rörspis – del 3
 • Bygga en rörspis – del 4
 • Bygga en rörspis – del 5
 • Bygga en rörspis – del 6
 • Bygga en rörspis – del 7
 • Bygga en rörspis – del 8
 • Bygga en rörspis – del 9
 • Bygga en rörspis – del 10
 • Bygga en rörspis – del 12
 • Bygga en rörspis – del 13
 • Bygga en rörspis – del 14
 • Teknisk data
 • Please follow and like us:

  One Comment

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *