Bygga en rörspis – del 12

Vetenskaplig eldning

En högst passande dag verkade det att bli i morse. Hård vind, tunga och låga moln samt ett ihärdigt droppande på Tjosan. Vi som lever mitt i lärandet och upptäckandet, kände oss verkligen inspirerade av det urusla vädret. I dag skulle vi göra en ”vetenskaplig eldning” av rörspisen Sonja. Hon var lite förberedd sedan gårdagen, då vi gjorde en liten eldning för att få upp värmen i henne. Kvinnliga rörspisar ska behandlas med finess. Inga brutala stockvedsbrasor i vår väna Sonja.

I går då vi lämnade Sonja vid 17-tiden var kött-termometern (KT) på 84 gr. KT sitter nedkörd i sanden just ovanför böjen där rökröret kommer upp från eldstaden och fortsätter tillbaka ner bredvid och under eldstaden. I morse kl 09:30 stod KT på 39 gr. Sonja var alltså rejält ljummen. Hennes ytterväggar hade lite värme i sig.

Vi vägde upp 2,75 kg ved. Huvudsakligen spillvirke från takpanelen. Inte en helt lyckad vedsort. Brinner för snabbt!

Nu hade Sonja eldats i går. Hon och skorstenen var fortfarande varma. Då jag gläntade på eldstadsluckorna hörde jag vinden väsnas i skorstenen. Ett bra tecken då det gäller draget. Trots det var jag lite försiktig. För säkerhetsskull lade jag en sida från en korsordstidning i sotluckan. Tände i Sonja och i sotluckan. Draget var nästan för brutalt manligt för att komma från Sonja. Dock ljuvligt att höra.

Kl 11:45 eldningen börjar.  KT 37 gr. Klockan 13:00 sluteldat, KT 93 gr.

Kl 15:00 ny brasa 1,75 kg ved KT 78 gr. Kl 16:00 sluteldat, KT 101 gr.

Temperaturen i rummet höll sig hela tiden runt 21 gr. Då vi lämnade huset hade rumstemperaturen gått upp till 22,4 gr. Utomhus var det hela dagen regn och blåst, ca 15 gr varmt.

Sonjas yttermur var kl 16:00 rejält varm över eldstadsöppningen. Något svalare på höger gavel. Endast ljummen på vänster gavel.Vid19:00 var KT 81 gr, rumstemperaturen 21,8. Sonja nu varm över en mycket större yta!

Detta har vi lärt oss:

Eldning 3 ggr/dag. Små brasor, högst 2 kg. Då tror vi att värmen får tid på sig att vandra ut till Sonjas ytterväggar. Små brasor, inbillar vi oss, är mer skonsamt för Sonjas oprövade konstruktion. Uppenbart är att Sonja inte är en vedslukerska. Värmen kommer efter bara 2,75 kg ved! De bara rökröret, ”ormen” bidrar till att snabba på uppvärmningen av huset. Trätaket ovanför Sonja blev högst 30 gr varmt. Alltså inget problem där.

Om vi kontinuerligt eldar Sonja under vintertid, tror vi att hon kan hålla hela huset varmt. Det viktiga är att få upp en jämn, ganska låg, värme i hela Sonja.  Med sin stora yta kommer hon då att utstråla mycket värme. Då mår hon, och vi, bäst!

Idag söndag, var vi borta i huset kl 8.30. Då var innetemperaturen 20,3 gr och utetemperaturen 12 gr. Sonjas var 49 gr och hon var jämt ljumen. Verkar mycket lovande. Har vi tur blir det sol idag och då behöver vi inte elda. Vi får se.

//Jan

 • Bygga en rörspis – del 1
 • Bygga en rörspis – del 2
 • Bygga en rörspis – del 3
 • Bygga en rörspis – del 4
 • Bygga en rörspis – del 5
 • Bygga en rörspis – del 6
 • Bygga en rörspis – del 7
 • Bygga en rörspis – del 8
 • Bygga en rörspis – del 9
 • Bygga en rörspis – del 10
 • Bygga en rörspis – del 11
 • Bygga en rörspis – del 13
 • Bygga en rörspis – del 14
 • Teknisk data
 • 4 Comments

  1. Låter fint det där!
   Hur varm är ytterytan tro, den som ger värme?
   Om jag eldar lagom i min kakelugn, blir fronten ca 75 grader med handen. Sidor kanske 40. Uppe 40.

   1 kg ved ger ca 4 kWh. Spill kanske 25% till himlen.
   I så fall kan ni räkna själva på vad rummet får i kWh per dygn. Dvs snitt-effekten kW.
   Vedsorten spelar ingen roll just.

   Så småningom kommer sotarn. Han fejar o grejar. Sedan brinner det bättre igen, och ugnen blir snabbare varm.

   • Vi vet inte riktigt temperaturen på fronten ännu. Ska skaffa en bättre termometer.

    Sotare i Portugal. Valter du är en stor skämtare. Här finns inga sotare att skrämma barn med. Nej här får vi sota själva om vi vill ha sotat. Och det vill vi.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *