Överraskningen till Jan var…..

Vad var det då för överraskning som jag köpt med mig till Jan från Sverige? Det kan avslöjas nu. Det var en tub med pepparrot! Pepparrot är en av Jan absoluta favoritkryddor och den finns inte att köpa här i Portugal. Eftersom Jan och jag aldrig bott ihop i Sverige, har jag aldrig lagat någon mat som innehåller pepparrot till honom. Därför förstod jag inte klagan över att hans ögon började rinna. Efter maten berättade han att hans ögon alltid rinner när det vankas pepparrot.

I min iver att kunna tillgodose min makes längtan efter pepparrot, tog jag med mig en från Sverige för två år sedan. Jag har fått lära mig att pepparrot är ett riktigt ogräs. Har man väl planterat den blir man aldrig av med den. Inga större problem tyckte jag, som har 9,5 ha att plantera på.

Jag skar en bit av roten och planterade den närma Tjosan. Den måste ha mycket vatten, sa de som förstod sig på. Det började bra. Jag vattnade den varje dag med sköljvatten från den dagliga disken. Snart tittade små gröna skott upp. De växte och växte. Min humoristiske make klagade över att det låg elefanter och spionerade på honom när han kokade kaffe. Han var säker att det var elefanter för han såg de gigantiska öronen. De var visserligen gröna, men inte får man vara så petig.

Men, efter ett tag försvann öronen. Vad var det som hände? Jo, sniglar! Jag upptäckte snabbt att bladen blev uppätna av sniglar. Jag ”hägnade” in pepparroten med hjälp av en stor konservburk. Burken fick bli en plåtvägg ut mot de lystna sniglarna. Bladen kom tillbaka, med efter ett tag bara vissnade de ner och försvann. Jag fick ge upp. Nu är det pepparrot på tub som gäller.

Receptet

Vad lagade jag då? Eftersom det mer eller mindre stormade ute var det dags för en enkel matlagning. Det går inte att fininställa gaslågorna eftersom de bara blåses ut av vinden. Det är ett av problemen med att ha kök och badrum på en dragig veranda. Det blev ett recept värt ett husvagnsmatsinlägg. Jag lyckades få fyr på spisen i blåsten och kokade pasta. Grunden för att duga som husvagnsmat är att tillagningen är enkel.

Ingredienserna  bestod av:

  • Kokt pasta
  • Kallt stekt fläskkött skuret i bitar
  • 1 hackad lök
  • 1 tomater skuren i bitar
  • En burk konserverade ärtor
  • Crème fraiche
  • PEPPARROT
  • Piri-piri
  • Salt

Allt blandades till en sallad. Maken identifierade omedelbart pepparrotssmaken. Han tog påfyllning två gånger!

PS!

Vi hade en sädesärla trippande på vår gräsmatta idag. Hoppas den stannar. Den verkade komma bra överens med tofslärkan.

DS!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *