Bygga en rörspis – del 13

Nu måste vi bestämma oss om Sonjas hy! Ja ordet hy är nog inte riktigt lämpligt bland kakelugnsmakare och öldrickande murarbasar. Men vilket ord ska vi välja? Sonja är färdigmurad. Vad damen behöver är den sista touchen för att ta hela världen med storm. Men vi vet inte vad/hur vi ska göra. Det naturligaste vore kanske att putsa Sonja. Svepa in henne i kalk eller lera. Då gör vi troligtvis rätt kulturhistoriskt sett. Men vi kan inte putsa! Fattar ni vår vånda!

Därför har vi insett att putsning troligtvis är ingenting för oss. I stället lyfter vi blicken. Spejar in i framtiden. Eller åtminstone nutiden.  Cronstedt och Wrede kom på kakelugnen 1767. Det har faktiskt gått en del år sedan dess. Varför inte använda civilisationens senaste landvinningar? Ja, ja, vi spottar kanske i traditionens fårade ansikte. Men nutiden är faktiskt här, och med den värmetåligt silikon! (Elastiskt upp till 250 gr.) Här skulle det egentligen höras en trumpetfanfar, samt jubel från en upphetsad Nobelstiftelse!

Vi har provat med värmetålig silkon och kakel på vår sovrumsvägg. För säkerhets skull där garderoberna skall stå. Det gör alltså inget om det blir fula märken på väggen. Kaklet fick en liten duttning i varje hörn. Därefter tryckte jag fast den på väggen. Stöd under kakelplattan blev en bit överbliven takpanel. Enligt instruktionen skulle silikonet torka på 24 timmar.

I dag genomfördes den stora utprovningen! Stödet under kaklet togs bort. Kaklet satt kvar på väggen! Jag pillrade lite med en spackelspade bakom kaklet. Ingen reaktion! Därefter våldsamma försök att med spackelspaden få kaklet att släppa från väggen! Inge reaktion. Fram med hammaren. Med Darwin och Newton tittande över min axel, satte jag hammaren under kakelkanten och bände! Kaklet sprack i bitar, men hängde kvar i silikonet! Upphetsade applåder från mina åskådare. De som tittade över axeln alltså.

Slutligen fick jag loss allt kakel samt silikon med hjälp av hammaren och spackelspaden. Försöket tycks visa att silikonet fungerar på kaklet. Tänk om vi skulle våga klä Sonja i vackert kakel? Tänk er Sonja i vitt manglat (vågigt)kakel. Kanske med en djupröd rad med kakelplattor som dekoration högst upp under kreneleringen.

Vad tror ni där ute på nätet? Är det möjligt att använda värmetålig silikon tillsammans med kakel? Vi vet att det inte är enligt traditionen. Men är inte det viktigaste ändå att ha en fungerande spis som är vacker. Även om hon blir en hybrid!

//Jan

 • Bygga en rörspis – del 1
 • Bygga en rörspis – del 2
 • Bygga en rörspis – del 3
 • Bygga en rörspis – del 4
 • Bygga en rörspis – del 5
 • Bygga en rörspis – del 6
 • Bygga en rörspis – del 7
 • Bygga en rörspis – del 8
 • Bygga en rörspis – del 9
 • Bygga en rörspis – del 10
 • Bygga en rörspis – del 11
 • Bygga en rörspis – del 12
 • Bygga en rörspis – del 14
 • Teknisk data
 • Please follow and like us:

  17 Comments

  1. Jag tror också på det! Se bara till att inte silikonet utsöndrar någon giftig gas när det blir varmt, även om det så att säga inte smälter.
   Men jag tror inte riktigt på att ni inte kan putsa… ni kan ju allt!

   /LG

   • Jan: Bra reflektion. Just nu är vi inne på att visserligen använda kakel som vi fäster med silikon men bara som två bårder. Hur vi ska behandla resten av ytan vet vi ännu inte. Vi tänker oss eventuellt bara måla. Vilken slags färg tror du skulle vara den rätta. Här i Portugal används bara plastfärg till allt suck :(. Ett annat problem är att här finns det bara portlands cement och någon slags kalk (vi vet inte vilken slags) att tillgå. Vi måste rätta oss efter det vi kan få tag på.

    Linda: Vi använder värmebeständigt silikon som tål 250 gr, så någon giftig gas blir det inte. Den ekonomiansvarige och tekniska chefen (dvs jag) har föreslagit din käre far att vi grundmålar innerväggarna med en ganska neutral färg. Sedan när vi har tid och ork gör vi väggarna vackra med andra ”färgmöjligheter”. Men du kanske måste rusa ut och köpa färgpigment till rörspisen och skicka ner. Se ovan
    //Anna

   • Vi var förutseende att samla ihop lera själva i somras. Hur blandar man lerbruk till klining? Vi har också funderat på att pensla på en lerslam på Sonja. Så tunt att strukturen syns men ändå så tjockt att det tar bort de värsta ojämnheterna.

  2. Jag kollade i ”Värmen i gamla hus”. Traditionellt putsas rörspisar med kalkputs och målas sedan med limfärg. ”Så renoveras torp och gårdar” tar även upp linoljefärg. Jag vet inte om sandkalkfärg skulle fungera, kolla med Målarkalk.

   Om ni ska kakla går det inte med vanlig fogmassa så slipper ni hålla på att limma med silikon?

   • Tack för tipsen. Vi får jobba vidare. Det är svårt att få information här nere. Ingen människa vet vad en rörspis eller kakelugn är. Vi bor dessutom i en avkrok så även med Portugal mått mätt är det svårt att tag på material.

    Vi ska nog bara ha en bård med kakel och då blir det inte så jobbigt med silikon.

  3. Lerbruk kan vara ok, följer rörelserna. Men om ni ska måla vitt kan grått slå igenom, leran flyter. Om vattenlöslig färg.

   Kalkbruk har jag lagt på, dvs murkalk o sand. Det är vitt i sig. Målas vitt med kalkvatten. Svenskt också. Lite hårt, spricker, men att hindra sprickor är svårt. Då måste man ha ett skal.

   Silikon o kakel tror jag blir bra, inte gammaldags precis, men ni blir pionjärer. Men luftskikt isolerar. Dvs en långsammare spis. Jag tror att kakel plus silikon ställer krav på mkt slät tegelyta – omöjligt mura för mig, tegel lyder inte på mm. Dvs ganska mycket siilikon. Eller mkt luft mellan. Svårt få plant?

   Puts är enkelt, man river plant. Eller så accepterar men en rustik yta, inte plant riven. Målar.

   Det kan vara bra ha en putsad yta. Man ser läckor – svart på vitt…

   Lycka till!! Kanske redan klart. Jag har ingen koll nu på datumet på era inlägg.

   Mvh
   Valter Isander
   Rönninge

  4. Den vill jag oxo ha,,sitter i Lagos/Luz o fryser,,Har , i öppna spisen som är toralt oduglig, stoppat in en kudde för att slippa draget,,,ser inget nr 14,,är spisen,ungnen,,sonja,,klar??? blev det bra?’
   Mvh frán en frusen portugalen svensk

   • Sonja saknar sin makeup. dvs ett lerputs (tror vi det blir) som ska pryda hennes ståtliga drag. Därpå ska hon krönas med kreneleringstegel högst upp för att dölja den fula skyddsplåten i taket. Vi planerar att börja med putsen snarast efter hemkomsten. Sedan måste hon stå oeldad en tid menad leran torkar. Vi vet inte hur länge kanske en vecka. Då kommer nr 14 och de övriga numren.

  5. Hej

   Har läst hela bloggen. Mycket kul! Hur fungerar spisen nu? Blir det tillräckligt utblås i varmluftsrören?? Öppna spisar i Sverige har ibland kanaler med utblås men de fungerar ¨sådär¨ utan forcerad ventilation. väldigt intressant¨modern¨konstruktion av en rörspis. Tror putsad/kalkad yta blir snyggast.

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *