Som en skvalande svensk sommar

Vi har haft en grå och regnig dag. Hela dagen har regnet strilat ner. Temperaturen klättrade tveksamt upp till +13,5. Därför borde vi vara nedtyngda och gråa till sinnet. Men det är vi inte. Eftersom vädret vi beskriver inte är en svensk sommar, utan en senhöst i Alentejo. Det får faktiskt vara dåligt väder här vid den här tiden.

Vi eldar varje dag i Sonja. Vetenskapliga som vi är, väger vi noga all ved som vi lastar in i henne. Temperaturer avläses och sakta börjar vi förstå hur Sonja fungerar. I dag har vi eldat 9,5 kg. Nytt rekord. Första brasan vid 10-tiden. Vi stängde ugnsluckorna efter den sista brasan kl 17. Vi tycker oss märka att väggarna in till sovrummet och badrummet börjar ta åt sig Sonjas värme. Däremot fungerar inte hennes snablar som vi har planlagt. Det kommer värme, framför allt i badrummet. Men det är inte fråga om den sprutt vi hade hoppats på. Kanske för klena dimensioner i snablarna? Fortsatt utprovning krävs.

Då jag pratade med Handelsmannen i telefon och beställde ytterligare burkar lasyr till taket, tutade en bil utanför! Det var elektrikern. Denna gång utan sin familj. Han var nästan 14 dagar försenad, men såg pigg och glad ut. Med sig hade han kartonger och sladdvindor av olika slag. Nu tänkte han inte montera i dag, utan i morgon. Det saknades lite saker som han skulle ta med sig då. Jag såg på honom att det var något som tryckte honom. Han slog ut med handen mot matrialet som han lagt på golvet. Mumlade något om kostnaderna! Jaha, tänkte jag, han vill ha pengar! Och det ville han! Kunde vi tänka oss betala halva överenskomna beloppet i dag eller kanske i morgon? Självfallet var det morgondagen som passade oss bäst. Då tvingas han i alla fall att komma hit en gång till med mer material, och det är ju bra ur säkerhetssynpunkt. Annars håller vi hårt på att bara betala för det som är utfört, men hälften är inte orimligt. Han har ju en stor familj!

Skillnaden mellan en och två strykningar av taket

Taket i köket är nu laserat två gånger. Vi är mycket nöjda med resultatet. Visserligen blir taket lite mörkare efter strykning nr två men färgen är vackert rödbrun och ger ett varmt återsken till väggar och golv. Vi avslutade dagen med att sitta med ryggarna nära Sonja. Hennes värme omfamnade oss på ett mycket hemtrevligt sätt. Vi smuttade på husets rödvin och beundrade de framvällande molnmassorna utanför fönstren. Helt uppenbart är vi mycket förtjusta i vårt hus.

En snigel beundrar utsikten. Att den kladdar ner vårt fönster bryr den sig inte om

//Jan

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *