Anders Zorn och glögg!

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Åter en dag med grått och blåsigt väder. Temperaturen har knappt gått över 14 grader. Vädret har inte haft någon nämnvärd betydelse för mig, eftersom jag varit i huset och målat klart innertaket. Kära Anna har däremot kämpat mot vädrets otrevligheter ute vid diskbordet. Efter en flitig dag satte vi oss med ryggarna mot Sonja och smuttade på husets vita vin. Härligt kylskåpskallt, fast det aldrig har satt foten inne i kylskåpet Asta. Där har vi en fördel med vintern.

Glöggtillverkning

Jag har så roligt åt Annas iver att få lära sig elda. Hon springer runt och samlar och väger ved. Späntar stickor och tittar förtrollad in i Sonja medan elden börjar ta sig. Så vänder hon sig till mig, ler med hela ansiktet och säger; ”JG nu brinner det”. Att det brinner kan ingen ifrågasätta. Sonja ryter som ett sårat lejon och spisluckorna skramlar. Det är fart i de där två flickorna.

På kvällen då vi kom tillbaka till Tjosan, var det bara 13 grader inne. På med spisen på verandan för att värma tvättvatten. På med gasen till Berta för att få upp värmen i Tjosan. Som vanligt duschade jag först. Varför vi har den turordningen, vet jag inte. Kan bero på att jag oftast är den som är smutsigast. Kan också bero på att jag lämnar nästan alla mina arbetskläder kvar i huset. Att skynda 80 meter i blåst iklädd kalsingar och skjorta är faktiskt inte romantiskt. Speciellt inte när Tjosan bara är 13 grader.

Så ljuvligt att komma in i uppvärmda Tjosan efter duschen. Kall, blöt och ren, ormar jag mig framför Bertas värme. Medan jag njuter av att ha överlevt tvagningen, störtar Anna ut på glasverandan för att genomgå sin plåga. Då hör jag människan ropa: ”Det luktar glögg om trosorna!!”. Här måste vi alla stanna upp och tänka till! Anna har idag gjort i ordning julens glögg. Den ska vi avsmaka i morgon på 1:a advent. Det är därför mycket oroande om det luktar glögg från hennes trosor. Vad i hela fridens namn hade hon silat glöggen med?!!

Jag öppnade därför Tjosans dörr och stirrade ut i den ångande glasverandan. Helt plötsligt så förstod jag varför Anders Zorn var så glad i tvagande kullor. För där stod en kulla med ångade kropp med vatten och lödder strömmande över härligheten! ”Vad sa du om glöggen?” hojtade jag, ivrigt tittande. Från bubblorna svarade Anna: ”Det luktar glögg om soporna! Så enkelt var det. Glöggkryddorna låg i soppåsen ute på verandan! Ibland hör man fel!

Please follow and like us:

5 Comments

 1. Hej igen,så härligt väder ni oxå har fått,här yr snön
  utanför fönstren o -7 men inne har vi varmt o skönt sen kaminen ”Erik” värmt oss med en mysbrasa igår !!
  Idag ska vi fira 1:a advent med glögg oxå från bolaget
  men vi ser att ni gör er egen glögg,mysigt !!!
  Sen så ska vi ut o hämta en gran att sätta i trädgårn
  som lyser upp så fint i vintermörkret !!!!

  ha en trevlig 1:a advent på er……..

 2. Hej
  Kul att ni hittade och tittade in på min blogg.
  Det låter ju inte lovande med frost. Hoppas det blir bättre.
  Det är just frosten och kalla vinterdagar man vill slippa.
  Ni verkar ju ha det trevligt och mysigt ivarje fall och det är väl det viktigaste.
  Får hålla tummarna att det blir en skön jul där nere.

  Mvh

  Jonas o Sanne

  • Jag kan glädja er, att idag har solen lyst så vackert här. Jag blev faktiskt för varm och svettades när jag stod och målade södra långsidan av huset.

   Undrar hur det skulle se ut om vi hängde glitter i olivträden. Säkert exotiskt men ger det julkänsla? :)

   //Anna

 3. Att det är så härligt att verkligen få gapskratta riktigt ordentligt :-D, fast jag gör det nästan 5 år senare än alla andra…. Er blogg är så underhållande, full med humor och skriven med värme. Tack för den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *