Vindkraft

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi får då och då frågor varför vi inte har vindkraft. Det är läsare som noterar att vi ofta har det mycket blåsigt här på Éguas. Frågan är intressant och vi har ställt den själva många gånger. Grundtanken att ha eltillverkning från en annan källa än solceller, är mycket lockande.

Då vi tog våra första stapplande steg bort från det fasta elnätet, hade vi ytterst begränsade kunskaper i alternativa energikällor. Vår första anläggning med solceller var en modul på 120 watt samt två batterier, som kunde leverera ca 500 watt, utan uppladdning. Åren gick och vi utökade med ytterligare en modul på 125 watt (det fanns inte längre några på 120 watt).

Vi har hela tiden funderat på att använda vindkraft. Vad som talat mot vindkraften har varit att den är relativt dyr i förhållande till vad den kan ge. Vi lever i en tillvaro där en stram budget styr alla beslut, så ekonomiargumentet är ett mycket tungt vägande skäl…

På Eiran laddar vi de mänskliga batterierna

Dessutom är våra vindar mycket byiga. Det är inte ofta tal om stabila jämna luftflöden. Snarare hysteriska blåsstunder blandade med lugn och stillhet. Sedan har vi frågan angående placeringen av en vindsnurra. De ska stå högt med så lite vegitationsstörningar som möjligt. Dessutom gärna med en hög mast. Det skulle innebära en mast uppe på Eiran! Den platsen är helgat åt kontemplation, ostörd utsikt, solnedgångar och allmän livsnjutning. Att ha en mast med en vindsnurra på denna plats är värre än en skändning! Det är en dumhet! Därför ligger en vindsnurra inte först i våra tankar, då vi funderar på att uppgradera vårt elsystem.

Vattenförsörjningen är inget problem. Vår vattentank HB rymmer 3,500 liter och pumpen i dalen sätter vi på då vi har ca 1,000 liter kvar. Det kommer alltid soliga dagar som fyller på HB. Vi använder nu mindre än 50 liter vatten/dag. Det betyder att vi alltid minst har tre veckors förbrukning kvar då vi sätter på pumpen. Visst blir förbrukningen större i huset. Men då startar vi pumpen vid halv tank.

HB:s solceller som ger 4 liter/minut

I förlängningen planerar vi för ytterligare en, kanske två, moduler på 125 watt. Därtill mycket kraftfullare batterier, samt med möjlighet att ladda batterierna med ett mobilt elverk. Det betyder inte att vi helt har spolat vindkraften Tanken på den snurrar i våra huvuden. Blir det rätt pris och bra kapacitet, så reser vi kanske en mast. Dock aldrig på Eiran. Liljeåsen kan vara ett bra, men lägre, alternativ.

En flodvåg i Kaktusdalen

Please follow and like us:

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *