Maten tryter

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Det bara regnar och regnar. Anna hade kollat väderprognoserna, som hade lovat skvättar. Bra tänkte vi, då kan jag bygga klart utomhus och vi kan åka och handla mat. Skvättar har blivit skvalar! Markerna är nu så indränkta med vatten att inget vatten kan absorbera längre. Allt regnande rinner nu bara vidare i bäckar och strömmar ner i den brusande och breda Ardila. Vi inser, med resignation, att vi aldrig kommer att ta oss över det stora vadet i morgon. Det betyder att omvärlden är isolerad.

Än kan vi äta oss mätta

Men vi är vikingar, om än skrynkliga och gråhåriga. Vi räknar med att vi inte kan ta oss till civilisationen varje vecka. Annas skafferi är fyllt av varor som kan ge mig njutningsfyllda upplevelser. Säkerligen klarar vi oss en vecka till. Vad som tar slut är bröd och grönsaker. Min dotter Minna hade med sig knäckebröd från Sverige.  Så på brödfronten reder vi oss. Grönsaker är gott, men går att vara utan. Anna hojtar just nu från köksavdelningen att vi dessutom har mycket senap! Den stora utmaningen är att behöva äta sill med pasta! Vi är ännu inte vid denna brytpunkt i kokkonstens historia. Men kommer vi inte förbi stora vadet på julafton, så blir det vårt öde!

Hon börjar bli bred den "fiffiga"

Annars har vi i dag börjat lägga in parkettgolvet i sovrummet. Med de kunskaper vi har i dag om portugisiskt byggnadssätt, hade vi aldrig tagit ner ett parkettgolv från Sverige! Nu är golvet här, så vi har inget att förlora på att lägga det. Betonggolvet i sovrummet är noga knäsopat, eftersom vi inte har någon damsugare (där har ni ett julklappstipps). Därpå har vi grundat med ett lager 2 mm skumplast. Detta för att utjämna de förfärliga ojämnheterna och som skydd mot vasst skräp. På det har vi lagt två(2) lager byggplastlast för golv från Sverige. Det borde ge parketten en rimlig möjlighet att överleva.

Det kommer mera

Med uppenbar förtjusning har Anna denna eftermiddag eldat Sonja med de första spillbitarna från parketten. De brann länge och gav en kraftfull glöd. Om vi misslyckas med parkettgolvet har vi åtminstone ved för en vintermånad. Dyr men torr!

Det dåliga vädret stör vår sömn. Vi kan inte sova då regnet dånar på Tjosans tak. Vi vacklar in och ut ur sömnen utan att bli utvilade. Vid morgonkaffet ser vi ut som två utvakade småbarnsföräldrar. Dessutom medför solbristen elransonering. Ja, ja! Hela Europa hukar sig denna vinter! Då är sill och pasta ett struntproblem!

//Jan

Please follow and like us:

4 Comments

 1. Ni är inregnade och vi är insnöade.

  Det är snöstorm på Österlen och vi har gett upp alla planer på att skotta och hålla våra små gångar öppna. Det får bli ett senare problem när ovädret blåst förbi. Just nu är vi glada att vi är hemma och att vi har det mesta vi behöver inför helgen. I morse var vi tidigt uppe och kom till Lokalföreningen och byn och tillbaka hem innan ovädret startade på riktigt. Vi måste köpa vetemjöl så att vi kan baka bröd (då överlever man ju det mesta) och förrådet av kornkross till rådjuren behövde fyllas på. Dessutom skulle paketet med vår julläsning hämtas på macken nere i byn. Hade vi inte kommit ner så hade vi överlevt i alla fall, men böckerna längtade vi mycket efter och rådjuren lämnar vi aldrig i sticket.

  Det låter som om ni har varmt och gott i alla fall, och är i trevligt sällskap och då smakar säkert sill och pasta gott om det kniper! Kalla det ”cross over food” – det är ett uttryck som Jens använder för fantasifulla och nyskapande maträtter.

  Hoppas att ni får några riktigt bra helgdagar!

  Tekla och Tage hälsar! De är riktiga ”träsk-hundar” som gillar lera och klafs och skulle säkert trivas hos er nu!

  Anna & Jens

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *