Stänga dörren

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Just nu är Anna på ett litet kafferep. Det är Stinas närmaste väninnor som har sammanstrålat för att säga de där sista nödvändiga orden till Anna. Alla träffas hos en granne i trappuppgången bredvid. Kvinnor har oftast ett rikare socialt liv än män. Mannen har arbetskamrater, kvinnan har väninnor. Därför är det nu fyra stycken kvinnor kring de 80, som vill ta ett sista farväl av Stina genom att träffa Anna. Mycket rörande tycker jag.

I morgon kommer vi att åka härifrån. Lägenheten är rörig och stökig. Men innan vi åker kommer den att vara undanplockad och städad. På måndag har fastighetsmäklaren visning av lägenheten. Den måste därför vara så attraktiv som möjligt.

Anna har gång på gång plockat igenom de saker som tyngda av minnen, pockar på att få följa med till Portugal. Antalet föremål minskar hela tiden. Kanske är Annas urvalsprocess, ett bra sätt att arbeta sig fram mot det definitiva avskedet från allt som en gång var.

Avskedet, som kommer allt närmare, gäller även lägenheten, staden och landskapet Blekinge. Det är sannolikt så, att Anna aldrig mer kommer att besöka Karlshamn. Det är naturligtvis inte fråga om ett aktivt beslut. Snarare är det nog så, att det blir en självklar konsekvens av det liv vi lever.

Jag vet att Anna längtar tillbaka till vårt liv. Samtidigt bävar hon inför morgondagen och vad den skall innebära. Vi pratar ofta om att det är synd att vi inte träffades då vi var yngre. Då hade vi tidigare kunnat forma våra liv efter det som vi nu vet är det självklart rätta. Det hade denna dag också inneburit att jag hade kunnat dela mer minnen med Anna. Då hade jag varit en större tröst.

Snart ska Anna stänga dörren för sista gången och gå nedför trapporna. På gården kommer hon säkert att vända sig om för att se upp mot Stinas balkong. Där stod hon alltid och vinkade då vi åkte vår väg. Men inte denna gång!

/Jan

Please follow and like us:

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *