Bygga en rörspis – del 14

Vi gjorde första provputsningen med lerbruk på rörspisen Sonja i går. Resultatet blev bra, vad vi med vår begränsade (läs noll) kunskap kunde avgöra. Så därför tog vi tag i det STORA nervösa arbetet med att putsa hela Sonja i dag.

Vi hade i somras samlat ihop två sorters lera. En nästan helgrå och en annan lite rödaktig. Den helgråa hade vi nästan använt slut på med murning av eldfast tegel. Så nu skulle vi bara använda den röda. Då var frågan om vi kunde ha samma blandningsförhållanden 1 del sand 1 del lera. Vi provade så vid gårdagens murning . Dock blandade vi i mer vatten denna gång, så att lerbruket fick en konsistens av äppelmos. Vi lägger endast på ett mycket tunt lager lerbruk.

Jag använde gummihandskar vid ingnuggningen av bruket. Utan handskar hade jag varit skinnflådd efter 5 minuter. Först gjorde jag de tre översta tegelvarven, eftersom där måste jag arbeta från en stege. Det gick förvånansvärt fort att få dit leran. Kladdigt ja, stänkigt ja, enkelt ja! Men jag märkte att bruket tog slut fort. När jag sedan fortsatte från Sonjas bas, gjorde jag en blötare blandning. Bruket var nu mer som filmjölk. Den blötare blandningen var mycket lättare att arbeta med.

Jag tog bruket med händerna (I gummihandskar. En liten utvikning. Portugisiska hantverkare tycks avsky allt som kan kallas skyddsutrusning, förutom rejäla kängor. De skulle hellre ha ramlat nerför en byggställning, än att arbeta med gummihandskar. Hörselskydd användes aldrig. Handskar är bara för kvinnor. Dammskyddande ansiktsmask är för mesiga svenskar. Hjälmar ligger i fönstret så att yrkesinspektionen kan se dem.) Det bästa resultatet fick jag då jag tryckte fast blandningen i en rörelse uppåt. Då kunde jag använda handflatan i stället för fingrarna. Lerbruket fastnade då omedelbart med en jämn yta.

Då putsningen var klar, efter ca tre timmar, rev jag ytan med hjälp av en avlång bit golvklinker. Då skalade jag bort de största bergstopparna. Anna och jag tycker att resultatet är mycket bra. Frågan är om det borde göras någon form av ytbehandling. Då vi tar på ytan med händerna, så lossnar små sandkorn. En ytbehandling, eventuellt med ren lervälling, kanske skulle binda sanden. Dessutom skulle ytan bli lite mer jämn inför målningen. Vi tycker dock om ytan redan nu. Den ser mycket rustik ut.

Sedan är det målningen med plast- eller kalkfärg. Plasten är enkel, men hur fungerar den med leran? Vad händer med plastfärgen då Sonja blir het? Kalkfärg kräver tydligen massor med strykningar. Dessutom stoftar den alltid av sig, eller? Vet någon där ute vad vi ska måla med?

 • Bygga en rörspis – del 1
 • Bygga en rörspis – del 2
 • Bygga en rörspis – del 3
 • Bygga en rörspis – del 4
 • Bygga en rörspis – del 5
 • Bygga en rörspis – del 6
 • Bygga en rörspis – del 7
 • Bygga en rörspis – del 8
 • Bygga en rörspis – del 9
 • Bygga en rörspis – del 10
 • Bygga en rörspis – del 11
 • Bygga en rörspis – del 12
 • Bygga en rörspis – del 13
 • Teknisk data
 • 7 Comments

  1. Jag har strukit våra kalkputsade skorstenar med Maxits Kulturkalkfärg. En strykning blev nästan heltäckande, två blev det definitivt.

   Jag vet inte skillnaden mellan Maxits produkt och traditionella produkter, men jag tror inte på det där med 6 strykningar som det står i renoveringsböckerna.

   Fukta först med trädgårdsspruta, stryk sedan med svepande rörelser. Utomhus måste man tydligen efterfukta, inomhus klarar man sig utan. Vill ni ha en kulör istället för vit kolla med http://www.malarkalk.se/sv/, dom är för övrigt supertrevliga att ha kontakt med.

   Jag har inte koll på lera, men jag föreställer mig att den är svår på att dra åt sig fukt och lika bra på att släppa fukt ifrån sig. Om den inte stängs in av något som inte släpper ut fukt. Get the drift?

   Fridens hälsningar.

   :-) Jens

  2. Jens försöker säga att plastfärg förmodligen är en dålig idé. Det tror jag också. Kör med så klassiska metoder som möjligt även om det kanske kräver lite mer jobb. Våra nyputsade skorstensstockar är strukna två gånger och de ser mycket fina ut. Det är lätt att bättra på också om det visar sej att det behövs.

   Plastfärg är sällan en bra idë.

  3. 1/3 säck trädgårdskalk och 10 liter vatten rör upp och låt stå. När kalket sjunkit rör igen och häll av en del av det grumliga vattnet. Kontrollera det avhällda vattnet med tummnagelprovet. När man doppar tummen i kalkvattnet ska den skymta genom det mycket utspädda kalkvattnet. Använd en långhårig borste måla, låt torka. Ju fler lager desto bättre. Det blir en stenhård vit yta av kalkstenskristaller

  4. Nu är det visserligen mer än ett år sedan inlägget skrevs, men jag kan ändå rekommendera, för de som läser här i efterhand, att måla med lerfärg.

   http://www.ekologiskabyggvaruhuset.se/694/grundfarg-for-lerfarg-lerputs

   Varit med och gjort detta själv på en murad massugn och det blir riktigt bra. Färgen kan se ut att vara i fel kulört när man målar, men när den torkat blir det rätt. Vitt är kanske enklast, annars får man vara noga med att blanda samma mängd pigment och vatten varje blandning.

  5. Hej

   Det några år sen när ni murade rörspisen, jag undrar hur har den hållit? har den spruckit, har putsen suttit kvar bra?
   Jag har precis murad en rörspis och håller på att putsa den, har du några tips om det?

   • Sonja lerputs

    Vi putsade Sonja med en blandning lera/sand. Vill minnas att blandningen var 1-1. Under varje eldningssäsong får vi små sprickor över luckorna. Vidare får vi en stor blixtliknande spricka på höger gavel. Det är där som rökröret är som varmast. Sprickorna på framsidan täcks av den årliga kalkstrykningen. På gaveln behöver vi ibland lägga i lite lerblandning i putset, innan strykningen.
    Sonjas yta är ganska ojämn, men det ser levande ut och är mycket vackert (tycker vi). Här är länkar till putsningsarbetet.

    Fryskallt
    Alltid nervöst

  Kommentera

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *