Regn med påföljd

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Lagning av takluckan

Eftersom det utlovades mer regn i slutet på veckan, var det lämpligt att försöka laga takluckan på Tjosan. Luckan är av plast och årens solsken har gjort materialet sprött. Dessutom var det den luckan som vi i början öppnade för att vädra. Alla dessa rörelser hade naturligtvis ansträngt plasten till det yttersta, varvid sprickor har bildats.

Det var först då jag demonterat luckan som jag såg hur skadad den var. Stora sprickor runt alla fyra skruvfästena. Det var bara att vara fiffig och förstärka de skadade partierna med tejp som är klibbig på båda sidorna. Jag tejpade både på under- och översidan. Vid skruvhålen förstärkte jag med två lager på översidan. Därefter smetade jag silikon på tejpen och över skruvarna. Eftersom molnen växte i norr, var jag lite orolig om silikonet skulle hinna härda. Men då regnet kom hade det gått några timmar, så allt var tätt och bra.

När kommer regnet?

Anna och jag var i huset då regnet kom. Vi satt framför det stora fönstret och spanade ut över härligheten. Det är mycket storslaget att se hur regnen drar fram över landskapet. Vi pratar om att nu är det över Preta, ca 2 km bort. Nu i Ardila nedanför oss, 700 m! Och så kommer skyfallet vräkande ner över huset. På ett ögonblick är området framför terrassen täckt av piskande brunt vatten. Vinden tjuter och allt är så magnifikt. Så tittade solen fram och allt blev lugnt. Regnor visade sedan att det fallit 15 mm på lika många minuter.

Senare på kvällen ropade Anna på mig uppe från Jörn. Hon ville att jag skulle komma ut och lyssna. I skymningen hördes ett kraftigt brus som vi aldrig hört tidigare. Det lät som Ardila fast det var mycket högre och närmare. DAMMEN! Det måste ha hänt något med dammen som ligger drygt 1 km från oss. Dess utlopp är i vår å som rinner en bit från Èguas. Vi skyndade oss ner till vår tomtgräns. Ån var full av brunt framvällande vatten. Det måste ha hänt något! Jag ringde till Diogo och berättade att vi trodde något hade hänt med dammen. Diogo kände ägaren och skulle kontakta honom.

Här finns det normalt sett inget vatten

I morgon måste vi gå dit för att undersöka. Allt kanske har en oskyldig förklaring, men vi tyckte att vi var tvungna att göra någonting!

Please follow and like us:

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *