Skönt men lite skämmigt

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi vaknade med en glad förväntan. I dag skulle vi ut på upptäcktsfärd för att se hur dammen hade klarat sig. Nu var det inte fråga om den jättelika Alqueva dammen, utan bara bevattningsdammen bredvid oss. Gårdagens bruna framvällande vattenmassor i Baranco de Vale das Éguas (vår å) var ett tecken på att något hade hänt med dammen.

Äventyrsväskan packades med tre muffins, vatten, handduk (!), gummiskor och kamera. Därpå kände vi oss färdiga för utmaningen. Vi visste att den största prövningen var att vi måste ta oss över ån. Övergången av ån är ovanför där vattnet från dammen rinner ut. Vattnet var brunt av jord och djupet var lite osäkert. Men vi böt om till gummiskorna och vadade ut i det kalla vattnet. Det var inte så djupt, bara mycket brunt av jord. Lite tuffa tyckte vi dock att vi var. På andra sidan ån torkade vi fötterna med handduken, samt satte på oss sandalerna igen.

Efter vadet var det en lång stigning över en förunderligt blommande äng. Allt var så stilla och vackert att vi nästan glömde bort vårt mål. DAMMEN! Från toppen av kullen kunde vi se ner på dammens glittrande vattenyta! En känsla av lättnad blandad med skamsenhet fyllde oss. Här har vi ringt och surrat om brusten damm och inget hade hänt! Men om det hade skett ett genombrott av dammen och vi inte hade ringt! Hur hade vi tyckt då om oss själva?

Nu kunde vi njuta av utsikten över dammen och alla fåglarna som levde där. Jag klättrade över ett staket och gick ut på själva dammvallen bort mot utskovet. Där kunde jag se att vattnet hela tiden rann över kanten. Gårdagens häftiga regn hade alltså bara forsat ner i dammen och fortsatt via utskovet ner i vår å. Vi har aldrig under våra 6 år här på Éguas varit med om ett så våldsamt vattenflöde i ån som i går.

De kanske skrattar åt oss i byn, men det får vi bjuda på. Vi måste leva efter våra normer, även om vi bor i ett främmande land.

Please follow and like us:

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *