Dis

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Inte alltid lätt att hålla kallt

Min kära hustru Anna slåss med två vederstyggligheter här i södern. Den ena är vår snyltande inneboende i Jörn. Ni har väl inte missat alla historier om Väsman Slingerbult! Den envisa ormen som tycker om att bo i vårt uthus Jörn. Annas andra stora evighetskamp är att hålla kylskåpet Asta kallt. Väsman kan Anna skrämma bort, men det är svårare att ge Asta den el hon behöver.

I går hade vi en mardrömsdag ur kylsynpunkt. Täta, otrevliga moln skymde solen under större delen av dagen. Trots molnen, eller kanske på grund av, var det mycket varmt. Anna finkalibrerade våra solceller, men de tickade på i omkring 60-75 Watt. Det duger inte då Asta dessa heta dagar behöver runt 90 Watt. Med våra svaga batterier går det bara att låta Asta surra en timme. Därefter är det bara att stänga av, för att låta solen ladda batterierna.

Men mitt i allt dis kom en bit klar himmel. Solen vräkte sig fram och Anna lubbade till Jörn för att sätta på Asta. På detta sätt gick gårdagen. Sakta, men otrevligt, började vårt isförråd i Astas frys att smälta. Det är svårt för Asta att först vara utan ström en hel natt, för att sedan bara få små dutta Watt. Vi kan leva med ljummen öl och kroppstempererat vin. Svårare är att hantera våra köttvaror.

Som en sista försvarsåtgärd hade Anna lagt upp alla värmekänsliga matvaror bland isflaskorna i frysen. Det blir då liksom frysens uppgift att vara kylskåp. Så länge det finns is i frysen, håller den minst en kylskåpstemperatur.

I morse var min jos bara aningen kallare än dricksvattnet. Men vår morgon hade klarblå himmel utan den minsta prick. Asta kunde starta strax för kl 8. Då producerade solen el tillräckligt. Så under denna dag har Asta sakta arbetat tillbaka sin kyla. För oss är det ingen självklarhet att alltid kunna få ta kalla saker ur vårt kylskåp. Vi lever så olika liv!

Redaktör och bildansvarig är Anna

Please follow and like us:

One Comment

  1. Just nu skulle jag vilja ha lite av er värme. Här i Polen är det nu bara 12 grader och regn. Men å andra sidan har vi bra kyla i kylskåpet. Men jag ska inte klaga. Det är inte många dagar sen vi tyckte att 35 grader var snudd på varmt.
    Trevligt att läsa om er dagliga kamp! Ha ddé!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *