Moln och hetta

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi sov dåligt i går natt. Denna gång var det inte musikfestival långt i fjärran. Nej det var värmen! Gårdagen var, som ni vet, mycket varm. Det kom inte mycket svalka med skymningen. Då vi gick in i Tjosan var det fortfarande 35 grader där inne. Vi satte på fläkten och blötte oss med Spruttan. Trots det upplevde vi värmen som mycket ansträngande. Under hela natten sprutade vi vatten över oss och sängarna. Helt uppenbart har nu vi gett ordet vattensäng en ny innebörd. Men någon god sammanhängande sömn blev det inte.

Så i dag har värmen legat och retas lite under 40. Som omväxling hade värmen inbjudit heltäckande dismoln att tillsammans med vinden göra vår tillvaro otrevlig. Dismolnen medförde att kylskåpet Asta endast har varit igång i 3 timmar. Jag personligen kan med jämnmod uthärda svettdrypande värme och hårda vindar. Men att min förmiddagsöl inte är immande kall är tufft. Det är en prövning värdigt ett helgon. Med hjälp av denna trevliga förmiddagsvana, har jag lyckats lägga några extra kilon på min magra lekamen. Anna håller mig sällskap genom att dricka kallt vatten! Visst är hon duktig, som kan låta bli ölen! Nu fick vi sitta i skuggan och missbelåtna smutta på våra svala drycker.

Under hela dagen kilade Anna mellan huset och Asta. Vid varje solglimt ville hon ge Asta en möjlighet att göra morgondagens öl lite kallare. Men det var inte långa perioder som Hustrun kunde låta Asta vara på. Vi har tygstycken draperade över Astas överdel och ner på båda sidorna. Dörren och baksidan är naturligtvis fria. Under en varm dag så går det åt 5 l vatten att hålla tyget fuktigt. Som skydd mot vätan, har vi plast under tyget. Vi räknar med att det fuktiga tyget sänker temperaturen med ca 10 grader. Det hjälper till att hålla Asta kall. Men det har också skapat rostfläckar längst ner mot golvet. Det går inte att undvika att vatten droppar både här och där. Därför kommer vi att köpa ett nytt kylskåp till huset. Men vi behåller Asta. Hon får bli ett reservkylskåp i det kommande uthuset. Då ska jag aldrig mer behöva lida av ljummen öl.

Vi har nu monterat klart alla våra möbler förutom soffan och fåtöljerna. De monterar vi inför inflyttningen. På lunchen invigde vi vårt nya matbord Bjursta. Så lyxigt ovant det kändes att ha ett riktigt bord.

Please follow and like us:

4 Comments

 1. Tro inte att vi har glömt bort er! Nej,långt ifrån. Vi är ofta med er i tankarna. Idag hade jag en halv roman att läsa. Barn och barnbarn har varit här i omgångar och vi rullade även norröver en vecka, därav förseningen. Det var som att läsa en halv roman idag. Fuderade på att döpa den till ”Anna och Jans äventyr i vildmarken”. Nej det är nog att ta i, men det var mycket intressant att få följa era nya öden och äventyr.Ni är riktiga överlevare, som klarar det mesta. Förstår att det kändes lyxigt med ett riktigt bord! Bamsekram till er!

 2. Hej

  Vi siktar på att hälsa på er i mitten av denna vecka, onsdag eller torsdag, om det passar Er?
  Vi övernattar troligen i Moura på hotel.Ni behöver inte tänka på några lunchförberedelser för oss, vi kan ha med oss lite ”skaffning”. Hur hittar vi från Moura? På vilket telefonnummer kan vi nå Er?

  Per och Birgitta i Tavira

  mobil: Per +46707617167

 3. Hejsan!
  Angående kylskåpet – varför köper ni inte lite tjocka cellplastskivor och utökar dess isolering med, istället för vattenkylningen?
  Läste om någon som gjorde så och halverade sin elförbrukning på ett 12V kompressorkylskåp.
  Hoppar man över baksidan och dörren så är det ändå 2/3-delar av ytan man ökar isoleringen på. Tar man även dörren blir det ju nästan 5/6-delar av skåpets yttre…

  Ni frågade i min gästbok (2011-05-25 !) om vad jag vet om de nya tvättmedlen som ska tvätta rent vid låga temperaturer.
  Jag har ingen direkt kunskap om dessa.
  Däremot vet jag att en tvättmaskin regelbundet måste tvättas vid minst 60 grader C temp, för att stoppa bakterietillväxt samt mögelpåväxt inuti den! Annars börjar tvättmaskinen snart lukta väldigt unken och ofräsch inuti.
  Dessutom måste strumpor och underkläder tvättas i minst 60 grader C för att förhindra att man får svampangrepp i sin hud på kroppen!

  Men för mer kunskap om att leva helt på solel, så gå in och titta på den svenska hemsidan http://nseffektivareenergi.se/ under menyn ”Det självförsörjande huset”. Är ett par som byggt sig ett helt självförsörjande hus här i Sverige. Ta kontakt med dem så kan ni säkert få många erfarenheter. Annars sök på off-grid på Internet.
  Såg nu förövrigt att ni fått många bra svar på http://www.alternativ.nu/index.php?topic=96562.0 – jag skulle just rekommendera energisnåla 12V kylskåp, men ser att det redan är gjort i den tråden, typ http://solarlab.se/solpanel/frysbox85.html .
  Isotherm (http://www.thermoprodukter.se/) har 12V kylskåp med sin intressanta ASU-teknik, där kylskåpet själv kan lagra extra kyla i ett kylbatteri, när det finns överskott på solel som inte kan laddas in i batterierna, samt de är extra energisnåla i sin drift!
  De säljer även lösa inbyggnadsenheter, så man kan bygga sig ett eget superisolerat kylskåp! Det kunde säkert vara ett intressant alternativ om man vill hålla ned elförbrukningen för att förvara kyld mat i varmt klimat!
  Är spännande att läsa om ert äventyr och strävan att skapa ett fint liv där på landet i söder i Portugal.
  Hälsar
  / Bosse

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *