Vems är köket?

Fr.o.m den 29 mars 2018 är vårt hus Till Salu Se här    

Vi fick en idag en kommentar från Helen. Hon hade några funderingar om hur krångligt det kan vara att skaffa sig hus och/eller mark i Portugal. Brittiska vänner till henne hade berättat om en bekant som hade köpt ett hus. Det visade sig dock att en helt annan person än säljaren ägde köket genom arv! Nu är nog det i och för sig inte så konstigt som det låter. Jag kan inte historien bakom, men jag vet att köksutrusning inte räknas som fast egendom här i Portugal. Nej, köksinredningar räknas som möbler. Så personen kunde mycket väl ärvt lösöret i huset och tyckte att det var dags att transportera bort det, då huset hade bytt ägare.

Jag tror det är ganska vanligt i stora delar av världen att det är just så att köksutrustningen, i alla fall maskinparken såsom kylskåp och spis inte ingår i fastigheten.

Hur många olika fastigheter och ägare? Vi gissar på minst tre stycken.

Men det absurda är att min första tanke var att det var ”byggnaden” köket som det gällde. Hur kunde jag tro något så tokigt?  Jag trodde naturligtvis inte att det var ett rum i fastigheten som någon ärvt. Inte ens i Portugal har de så tokiga regler. (Eller?!) Nu vet jag inte om historien utspelade sig i Algarve, men just det var min första tanke. Under vår jakt på fastigheter där förstod vi efter ett tag, att det vi trodde var ETT hus i verkligheten var många hus. De satt ihop i en lång rad som en radhuslänga.

I Algarve var det förr i tiden inte ovanligt att bostaden bestod av endast ett rum. Om vi såg en huskropp med fyra rum efter varandra, kunde det innebära att här hade det bott fyra stycken olika familjer. Det är lite svårt för oss att förstå. Så det var det jag trodde hade hänt. Att någon stackars utlänning hade gått och köpt ett litet rum i en huslänga och trott att allt ingick.

Därför gäller det att undersöka lagfartshandlingarna. Där är det angivet hur stor areal hus respektive mark har. Vidare ingår det alltid en liten karta som visar huset och markens läge. Dessutom är det viktigt att alltid kolla med kommunen vad som gäller för just det området. Ibland vill man inte ha överraskningar!

Please follow and like us:

6 Comments

 1. Precis, därför finns det anledning att anlita solicitor vid köp av Hus/egendom.
  När jag jag köpte Jan & Annas grannfastighet i Juni trodde jag att vi kommit för tidigt till advokaten, en bouppteckning som var lite försenad.
  Det var säkert 15 personer i lokalen när vi klev in för att genomföra mitt köp.
  Men det var alla ägarna och anförvanter samlade !
  Alla skulle identifieras med idhandlingar och NIF-nr.
  Det tog sin tid. Jag hade tolk(engelska).
  Jan & Anna som Bodyguards och bärare av checkar. De hade dessutom förberett köpprocessen väldigt väl innan jag kom ner. Mattias vår andra granne håller nog med !

 2. Egentligen är väl fastighetsaffärer inte krångligare utomlands, bara annorlunda. Regler och sedvänjor kan vara fjärran från vad vi är vana vid hemifrån. Även i Sverige måste man vara noga med genomgång av fastighetshandlingar för att undvika överraskningar.

 3. Intressant om lagfarten numera åtföljs av en karta. Vår caderneta predial anger ”täckt yta”dvs huset 82 kvm,quintal(trädgård)120kvm och att fastigheten är belägen vid Lgo S Bartolomeu med ”läge mot den uppgående solen” dvs mot öster. Fastighetens gemensamma väggar med 3 andra fastigheter(ej mot öster)anges inte men det märks när de frånvarande grannarna inte sköter underhåll av tak och väggar på sin sida. Vid överlåtelsen måste alla inblandade vara företrädda men man behöver inte själv närvara, det går bra med en advokat. Vi var i Sverige med 3 dagar gammal son när överlåtelsen skedde.
  Vad gäller köksutrustning är det Sverige som är ovanligt där både vitvaror och köksskåp ingår från början. Svenskar i många europeiska länder har köpt hus eller lght och vid inflyttningen kommit till ett köksskal utan någonting. Eller som våra svenska grannar i Cascais som i sitt urtjusiga nybyggda hyrda hus först i november när kylan började komma upptäckte att värmeledning helt saknades.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *