Ingen rättvisa

Tänk dig att du är ett barn på 7-8 år igen. Strax före jul säger de vuxna att de tycker att julen ska skjutas upp 3-5 dagar. Den kommer, men inte just nu! Känner du hur du skulle ha reagerat? Naturligtvis hade besvikelsens våndor kramat din mage. Tårarna hade sprutat ur dina ögon och din hulkande gråt hade fått grannarna att ringa efter polisen! Precis så känner vi oss! Ingen leverans av solelutrustning före fredag! Kan även ske på måndag! Det är en orimligt lång väntetid med tanke på att vi vill att det ska ske NU!

Förutom den gallsmakande besvikelsen, så är det inget problem med att få leverans i slutet på veckan eller i början av nästa. Vi har massor av nyttiga saker att göra. Vedsågning, beställa glasveranda, ordna med hängrännor över glasverandan, mura kreneleringstegel på rörspisen Sonja, dra vattenledningar osv. Men inget av alla dessa arbeten kan få oss att flytta in i huset. Det är elen vi måste ha!

Vi såg en bönsyrsa äta ett vildbi på förmiddagen. Syrsan satt på en ståtlig sjölök och fångade bin då de kom surrande till blommorna. Fångstbenen for ut i blixtsnabba attacker, medan bina helt obekymrade letade efter den vackraste blomman. Alla är inte vegetarianer i naturen.

På kvällen satt vi som vanligt och åt Annas ljuvliga smörgåsar framför Tjosan. Mitt rikliga smulande väckte upp de närmaste myrsamhällena. Vi lade ner några riktigt rejäla ostbitar, för att vetenskapligt kunna observera de olika myrstammarnas beteende. Det blev en spännande kamp mellan röda pygmémyror (storlek 1,5 mm) och gråmyror (5 mm).

Gråmyrorna skickade genast ut hela boet på matinsamling. Disciplinerade började de raskt släpa allt som de fick tag på till sitt bo. Några mindre ostbitar hade hamnat just ovanför pygméernas bo. Även de vällde upp med kurrande magar. Men de orkade inte släpa iväg med de stora bitarna. I stället täckte de bitarna med sina små kroppar och bet av pyttesmå bitar som de bar ner i boet. De småttingar som inte slet med osten, bildade en myllrande matta omkring ostbitarna. Det behövdes för gråisarna uppmärksammade snabbt knattarnas byte. Gång på gång stormade de stora gråisarna in i knattmyllret för att försöka ta deras ostbitar. Småttingarna bet genast tag i gråisarnas ben, varvid våldsamma slagsmål utbröt. Två gånger tog sig gråmyrorna igenom knattarnas försvar och stal små ostbitar. Men de stora bitarna hade för många pysslingar på sig.

Det är lätt att tro att naturen är ett paradis. Men det är en livsfarlig djungel där ute!

Flera äventyr om Empusan

Och så lite mer myrmyller

One Comment

  1. Å era vägnar är även vi besvikna när vi sitter på vår takterass i flödade ljus! Vi har installerat en parabolantenn idag och tecknat ett abonnemang med SVT world vilket innebär att vi kommer att kunna se alla svenskproducerade program i realtid. Tidigare var vi mer restriktiva vad gäller TV men nu när vi kommer att vara här mer tid tycker vi att det är OK för att kunna följa med bättre vad som händer i Sverige och världen.
    Vi håller tummarna för er kommande inflyttning.
    Per och Birgitta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *