Här laddar du ner kalkylbladet
Inledning
Denna kalkyl är till för att du mycket snabbt ska kunna gör en översiktlig bedömning om hur du bör dimensionera din batteripark. Och hur olika alternativ slår.
Du behöver egentligen bara tre parametrar för att kunna använda kalkylbladet.
- Batteriets kapacitet i Ah (Amperetimmar)
- Möjligt uttag i procent
- Är det ett 12 volt- eller 24 voltsystem
Dessa uppgifter får du från batteritillverkaren.
Med dessa uppgifter kan du lätt göra en mellan tummen och pekfingret kalkyl, som fungerar.
Alla batterier åldras hur väl man än sköter dem. Det innebär att antalet Ah du kan ta ut hela tiden minskar. Resultatet du får fram i kalkylbladet är värdet på dina helt nya batterier.
Instruktion
Tabell 1
Ruta 1:
Fyll i ditt batteris kapacitet. OBS! har du flera batterier kopplade är det viktig att veta om de är parallellkopplade eller seriekopplade.
Parallellkopplade batterier
Parallellkoppling = Kapaciteten i Ah ökar men spänningen i volt oförändrad.
2 batterier på 10 Ah och 12 volt = 10 Ah + 10 Ah = 20 Ah men spänningen är fortfarande 12 volt
Seriekopplade batterier
Seriekoppling = Kapaciteten i Ah oförändrad men spänningen i volt ökar
2 batterier på 10 Ah och 12 volt = 12 volt + 12 volt = 24 volt men kapaciteten i Ah fortplantande 10 Ah
Ruta 2-5:
I alla elsystem finns förluster. Vet du inte exakt vilka förluster man ska räkna med i din anläggning, använder du de inlagda värdena. Tänk bara på att om du har ett 12 volt system utan transformator ska du sätta in värdet 0 i ruta 2, för att minska förlusterna.
Ett 12 volt system innebär att alla dina elektriska apparater går på 12 volt såsom lampor, TV, dator etc och inte transformeras upp till 220 volt. Inget ovanlig i husbilar och båtar.
Ruta 6:
Här får du återigen kolla batteritillverkarens uppgifter. Men någonstans mellan 20 – 40 procent ska du ligga om du vill att dina batterier ska hålla sin stipulerade tid. Det finns skolor som förespråkar 50 % uttag eftersom det skulle vara det mest ekonomiska. Det vill säga relationen mellan livslängden och storleken på batteriparken, med tanke på att batterierna är dyra.
Ruta 8:
Här ska du ange om du har ett 12 volts eller 24 volts system. De flesta mindre system som bara har ett batteri är 12 volts ( men se skillnaden mellan parallell- och seriekopplade batterier ovan).
Tabell 2
I tabell räknar du enkelt ut hur mycket dina elektrisk apparater genom att lägga in apparaterna effekt och antalet timmar du beräknar de ska användas.
I exemplet har jag lagt in hur mycket en 60 watts lampa, en energisparlampa på 7 watt och en Led-lampa på 1,5 watt tar drar under 3 timmar.
Antalet watt i Tabell 2 får naturligtvis inte överskrida värdet du fått fram i ruta 9 i tabell 1.
Tabell 3
Här ser du hur länge dina watt från ruta 9 i tabell 1 räcker. Som exempel kan man ha en 60 watts lampa brinnande i 8 timmar. Innan batteriet behöver laddas igen. Har du en Led-lampa på 1,5 watt kan du använda den hela 304 timmar. Något att tänka på.
Och över alltihopa lyser Peukerts effekt
Peukerts effekt säger kort att:
Maxeffekten i ampere inte får överstiga batteriet Ah/20 h vid varje givet tillfälle. För då minskar möjliga uttag i Ah. Men även motsatsen gäller. Tar du ut mindre effekt än Ah/20 h får du fler Ah till ditt förfogande.
Vad betyder då detta. Låt oss ta våra batterier som exempel.
Enligt kalkylbladet har vi 38 Ah att förbruka. Om vi inte har större belastning än 13 ampere så har vi enligt Peuker 38 Ah = 100 %. Om vi däremot skulle ha en belastning på 24 ampere (i varje ögonblick) skulle vi bara kunna ta ut 34 Ah = 87 %. Omvänt om vi är försiktiga och endast 4 amperes belastning får vi ut hela 51 Ah =132 %.
För en mer ingående förklaring kan du läsa om Peukerts effekt på SmartGauge Electronics hemsida. Den är dock på engelska. Kanske är det viktigaste dock att dimensionera sitt batteriinnehav så att förbrukningen håller sig inom Ah/20 h. Då slipper man otrevliga överraskningar. Får man ut mer är det bara ett plus.
Slutsats
Det är dyrt med batterier, så det är viktigt att noga tänka igenom sitt behov. Batteriernas önskade livslängd och inköpspris är en ekvation som varje enskild måste göra sin egen bedömning av.
HUVUDREGEL: Nyttja så liten del av batteriets kapacitet som möjligt, i varje givet ögonblick. Ladda batteriet fullt minst en gång i veckan. Då håller batteriet länge!
Pingback: El förbrukning « Off-grid.se
Om man planerar att få sin el från solcellspanelerna så är det en fördel om man väljer en laddningsregulator som klarar hög spänning från solcellspanelerna för då får man låga förluster i ledningarna från solcellerna till laddningsregulatorn speciellt om solcellerna inte är placerade nära batterierna. Rekommenderade kabelarier här.
http://www.skyllermarks.se/tips-och-rad/dimensionera-en-kabel/