Man ser floden

”Man ser floden” sade den yngre brodern, på engelska, med telefonen tryckt mot sitt öra. Han vände sig mot sin storebror som körde den skumpande jeepen. Jag och Anna, som satt i baksätet, titta på varandra. Floden! Det finns en flod! Det hade inte stått någonting i fastighetsbeskrivningen om någon flod. Brodern med telefonen vände sig då mot oss och frågade om vi verkligen var intresserade av att titta på fastigheten.  Annas ja-rop fick mina öron att knyckla ihop sig.

Den enda bild som mäklarna hade infogat i fastighetsbeskrivningen. Kanske inte så lockande! Detta är vägen upp mot ruinen. OBS! Ägarens "till saluskylt" syns på vänster sida i bilden.

Nu var det så att vi hade försökt få se på det här objektet dagarna före julen 2004. Men då vi besökte mäklarens kontor i Moura så blev vi avrådda. Det var inget för oss. Dåliga vägar fram till fastigheten. Dessutom varken el eller vatten. Varför tittade vi inte i stället på några, andra mer vettiga (och dyrare) objekt. Löjligt nog gav vi efter och fick se några fullständigt ointressanta fastigheter.

Vi hade letat hus i Algarve i över ett år. Turistområdenas lyxutbud hade vi varken lust eller råd med.  I stället sökte vi igenom landsbygden på jakt efter små hus/ruiner med mycket mark. Ensamt, vackert och tyst var vårt måtto. Från kommunkontoren skaffade vi oss kartor liknande generalstabskartorna i Sverige. Med dem som hjälp letade vi upp ruiner och byar i de mest undanskymda trakterna. Gång på gång slocknade dock våra förhoppningar, eftersom de begärda priserna var vida över vad vi kunde tänka oss.

Efter en särskilt uppslitande besvikelse beslöt vi oss för att sluta leta hus i Algarve. Vi riktade blicken norrut mot Alentejo. Anna började systematiskt besöka alla mäklare via internet. Hon arbetade sig från Algarve allt längre in i Alentejo.  Så en dag hittade hon en mycket intressant fastighet. Bilden var helt meningslös, men beskrivningen var så mycket mer lockande. Farm på 9,5 ha! Med ruin. Möjlighet att bygga ett litet hus på 43 kvm!! Och det begärda priset var ofattbart för oss som så länge tragglat med Algarve. Detta måste alltså undersökas. Ja det var ju nu inte så enkelt, eftersom vi var så mesiga.  Men nu vid andra försöket så gällde det.

Problemet var att de trevliga mäklarna inte hittade objektet. Efter att ha åkt kors och tvärs i det böljande landskapet under minst en timme, så gav de upp. De ringde till ägaren inne i byn. Det var den mannen som berättade för den yngre brodern att man kunde se floden. Eftersom det var lunchdags, så bestämdes det att vi skulle åka in till byn och hämta ägaren, samt äta lunch.

Sagt och gjort.  Lunchen var riklig och god. Lite för salt dock, men det är det alltid i Portugal. Mätta och förväntansfullt uppjagade gav vi oss åter iväg i Jeepen. Den gamle mannen satt i framsätet. Jag och Anna trängdes i baksätet med den yngre brodern.

Vårt första besök. Jan i randig tröja pratar med ägaren.

Vi hade under det första försöket att hitta huset stannat vid flera olika ruiner. Två stycken av dessa var mycket intressanta för oss. Vi hoppades därför att någon av dessa var fastigheten vi letade efter. Vi passerade en av dessa charmiga ruiner. Fortsatte in på en väg där telefonsamtalet om floden hade skett. Åkte förbi platsen där vi vände och stannade efter ett hundratal meter framför en igenvuxen avtagsväg.

Vi kände igen vägen från bilden på internet! Jeepen körde in, lutade betänkligt åt sidan, Gräs och blommor skrapade underredet. Så stannade vi bredvid en liten ruin. Anna och jag klev ur genom en varsin bakdörr. Våra blickar möttes över bilens tak. Vi tar det sade jag. Ett väl genomtänkt och välgrundat beslut. Betänketid 10 sekunder. Men så är det ibland i livet. Allt kan helt plötsligt vara rätt. Ingen tvekan. Vi hade kommit hem. Det långa fruktlösa sökandet var slut. Framtiden stod där och stampade otåligt med foten. Nu skulle allt börja!

Till bloggens förstasida

4 Comments

  1. Hei på er :) Riktig så kos å lese hva dere skriver, håper det har gått bra med regnet :) Vi har fått vi også og ikke så lite heller , men en ting. Skal sees, dere. Er flinke, dere .
    Skriver mer en annen dag :)
    Kram.

  2. Hej Anna och Jan,
    Hjärtligt tack för en roande, rörande och rolig blogg. Vi har med stort nöje upplevt ert skrivande om saker i Portugal som vi själva upplevt här och med den stilla insikten som ni båda upplever att så är det bara i vårt nya hemland. Vi har nog tyckt att just det vardagliga i era berättelser har varit det trevligaste att få följa. Lycka till med allt i framtiden ni lämnar kvar en stor bit i våra hjärtan. Hälsar Lena och Anders i Ericeira

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *