PORTUPEDIA – en ordkarta

I ett främmande land finns det så mycket som är okänt. För att prata om det okända, så måste det ha ett namn. Vi har givit vår omgivning de namn vi tycker passar. Om du vet det rätta namnet på det som står i Portupedia, så är du välkommen att berätta för oss. Däremot är det inte säkert att vi kommer att använda det ”riktiga” namnen.

Monte = För lokalbefolkningen betyder det en farm med bostadshus. För oss är det bostadshuset.

Farmen = Hela fastigheten.

Vale das Éguas = (stonas dal) är trakten

Till bloggens startsida

Andromeda Blomma. Vit gles hyacintliknande blomställning. Blommorna är som små stjärnor.
Ardila Floden som man ser! Den smeker våra sinnen och smyckar den gröna dalen åt söder. Kommer från Spanien och rinner ut i Rio Guadiana. Sväller vilt på vintern. Blir blygsamt smärt på sommaren.
Asta Kylskåp av märket Ariston. Energisnålt. Drivs av Ellen. Står i Jörn. Här har Anna befälet.
Bettan Betoneira (cementblandare) 140 l. Vår viktigaste maskin i husbygget. Drivs av el som skapas av Kurre. Bettan är den som inga byxor har.
Bison Myra. Läs mer: I myrmyller
Blixten Alla ödlor (ej gecko) som vistas på vår veranda sommartid. Fullständigt orädda. Vägrar flytta på sig. Vi har fullt sjå att inte kliva på dem. Slickar gärna vatten från våra fingertoppar under heta dagar. Blixtsnabba då de jagar insekter.
Boll Padda som bor under en trappsten på verandan. Underhåller oss med trevliga kväkningar. Mycket orädd.
Brudkronor En mycket hög blomma. 1 till 1,5 m. Korgblommig (heter det så?). Efter blomningen bildar den dessa underbara kronor.
Brunnen Vår brunn i Kaktusdalen.  Nyanlagd med cementringar. Har pump som drivs med solceller. Vattnet pumpas 250 m med en stigning på 45 m upp till HB. På bilden monteras solcellerna. I bakgrunden ser man Jan och agave.
Carmen Underbar gasvärmare. En het quinna som håller oss varma under vintern.
Decembersol Blomma. Gul, rapsliknande. Täcker kullarna i gula mattor från november till april
Eira-n En platt stensatt, cirkelrund anordning för torkning av frukt, tröskning mm. Ligger på Montes högsta punkt med 360 graders milsvid utsikt. Vår heligaste plats. Avnjutes bäst vid mjukvarma solnedgångar tillsammans med rött vin.
Ellen Elsystemet. Solceller 2×120 W. Tillverkar troget all vår hushållsel. Cellerna sitter på ett rörligt stativ. Vrides efter solen för att ge maximal avkastning. Överåriga, underdimensionerade batterier kämpar sina sista dagar för att ge oss vårt elbehov.
Empusa En samuraj! Hur kan en insekt vara så vacker och ståtlig!! Vår inställning till bönsyrsor har för evigt förändrats. De är inte några motbjudande, blodtörstiga insekter. De är romantiska kämpar som tjänar sin kejsare! (Där fick jag till det)
Fuling Fästing. Förekommer ganska rikligt. Vi har dock aldrig blivit bitna.
Fyrkrona Blomma. Hög spretande med fyra vita kronblad.
Glada Lusen Blomma. Vild gladiolus. Sirligt vacker.
Grillos En rågranne. Med stor ruin som ligger vackert på en kulle. Ganska stor olivodling och betesmarker.
Gråmyran (Gråis) Myra. Läs mer: I myrmyller
Gull-Tofsa (Tussan) Tofslärka. Finns alltid i vår närhet. Halvtam. Underbar sång. Alltid i par.
Gylling Fågel. Sommargylling. Lysande gul. Vacker sång. Ovanligt blyg. Stor som en trast.
HB – Harald Blåtand Vattencisternen i PVC. Rymmer 3.500 liter. Skall normalt sett inte uppvaktas av en balettdansös utan skall grävas ner och få solskydd. Den tänkta platsen är närmare Eiran. Vår tanke är att HB ska hamna så högt att det blir ett rejält självtryck. Det gäller att  planera för eventuell elbrist. Vi kanske inte alltid har el så det räcker till den planerade tryckpumpen.
Han som är bekant Vår granne ville inte tro att det var hans tjur som travade förbi Tjosan! Vi var påstridiga och sade ” han är bekant”. Väger mer än Selma. Fridfull som en Gull-Tofsa. Förtjust i kvigor!!
Harry TV-parabol, 100 cm. Tar in BBC och onödigt mycket annat.
Hjulblomma Hjulliknande gammelrosa kronblad. Riklig ibland nästan i skyar över kullarna. Febr. – maj.

Silene colorata glim

Jörn Fult men mycket livsviktigt uthus 2×3 m. Stomme av trä med väggar/tak i plåt. Dånar i vinden (Donner).  Står 12 m från Tjosan. Den krumma ryggen tillhör farmaren själv. Bilden är från byggnationen.
Jösse Harar och är alltid pojkar.
Kaktusdalen En stor dal med sädesfält, olivlundar och betesmarker. Den smalnar av och går över det syd-västliga hörnet på vår farm. På detta hörn ligger vår brunn. Mycket agave vid brunnen.
Kalle Härfågeln. En av våra fågelfavoriter. Finns alltid i vår närhet, dock med ett artigt avstånd då den är lite blyg. Går som en tecknad Kalle Anka figur. Dess starka sång, HO-HO-HO, fyller vårdagarna.
Klockspira Snokört (fult namn på en vacker blomma). En av de få blå/lila blommorna som spär ut det överväldigande gula  och vita blomsterhavet. Kan bilda mattor bland olivträden vissa år.
Kobuske Den är ful. Kanske lite elakt, men det finns knappt något positivt att säga om denna växt. Den får gula blommor på senvåren. Då ser den helt ok ut. Men för övrigt! Hua!!  Namnet kommer av att betande kor ofta står och gnuggar hornen i busken. Självklart kan ingen växt förbli vacker efter en dylik uppvaktning.Den är dock nyttig för oss eftersom den växer fort och ger bra med bränsle.
Kurre Bensindriven generator av märket Hyundai, 2,5 kW. Driver Bettan och andra större verktyg. Ska längre fram fungera som stödladdning till de stora batterier som vi ivrigt planerar inför.
Kusin Fågel. Liknar Gull-Tofsingen till storlek och färg. Saknar dock tofsen på huvudet. Metallisk sång.
Laban Brun stor snigel med ett ”ormhuvud” på ryggen. Riklig tidig vår. Obehaglig att kliva på.
Lillis Fågel. Pytteliten, grön/gul. Hänger i decembersolen och äter insekter. Vår minsta fågel. Mycket oskygg.
Lilja Dödslilja. Afodill. Vacker och ståtlig. Vit/rosa kronblad.
Liljeåsen Ås på farmen. En höjd mellan Kaktusdalen och Olivdalen. Rikligt beväxt med liljor
Myrätare En gåta. Detta djur har vi aldrig sett. Däremot dess spillning. Är ute på nätterna och äter Bisonmyror. Spillningen fylld av myrskal.
Nina Alla kaniner heter Nina och är flickor.  Finns i stor mängd. Vi försöker skrämma dem, men med klent resultat. Är dock benhårda på att de inte får göra bohålor i verandagolvet. Däremot bor de under Tjosan. Deras nattliga grävningar stör vår sömn och får oss att längta efter en störningsjour. Om vi nu vill få bort dem, så kanske vi ska sluta ge dem vatten på sommaren.
Olivdalen En dal där vi har våra flesta olivträd. Lite misskötta ännu, men då huset är klart så ska de trimmas.
Olivdalsbrunnen Stensatt brunn i Olivdalen. Gamla stenmurar och rester av en gammal trädgård. Vårt  svalkande badställe under heta augustidagar. Skönt att ta upp hinkvis med vatten och hälla på sig. Till slut blir vi nästan kalla. Sedan sitter vi och läser eller löser korsord. Här vid brunnen växer också vårt enda Johannesbrödträd.
Oststenen En av farmens många gränsstenar. Står bredvid Tjosan. Där lägger vi ut mat till våra småfåglar. Ibland händer det att rävarna äter av den maten. Vår ivrigaste gäst är Gull-Tofsan.
Pilgräs Visst är det vackert. Svajar stilla för vinden. Oskyldigt betagande. MEN tro inte på detta usla gräs. De penselliknande strån som synes på bilden är pilskaft. Längst ner på dessa strån sitter en pilspets. Den är onaturligt vass. Borrar sig in i fötter och ben. Har små hullingar vilket gör att pilen är svår att ta bort. Ett OTYG så det så!!
Pilpojkar (Pilisar) Fågel. Biätare. En efterlängtad sommarfågel. Fantastiskt vacker fjäderdräkt i lysande färger. Kommer i stora drillande flockar morgon och kväll. Svävar nästan som svalor. Älskad.
Primavera Florentinerlilja. Iris florentina. Djupt blålila till vit/blå. Vackert lysande efter lunch. En vårblomma.
Präst

Fågel. Bofinksrött bröst, svart huvud med vit krage.
Rappe Räv (portugisiska  Raposo). Två gånger har det kommit ungrävar och flyttat in. De är så vackra och fina. Är från första stund fullständigt orädda. Bara nyfikna. Spanar på oss. Ligger 10 meter från Tjosan och kollar vad vi gör. Kommer på nätterna och knycker föremål som ligger ute. Strumpor eller disktrasor försvinner ut i landskapet. Men vad gör det. Vi kommer i framtiden inte tillåta att Rappe blir tam. Han måste vänjas vid att människor är farliga. Det är på det viset som de har en möjlighet att överleva jakten!
Pärlgräs Att gräs kan vara så vackert! Graciöst bugande under tyngden av sina fröställningar.Kanske är det en blomma. Borde vara i alla fall!
Robert Lind Otroligt söt groda som bor i Olivdalsbrunnen. Varför är den inte rädd? Vi har märkt just det. Att så många väsen på Vale Das Èguas är så orädda. Blygsamt undrar vi om det beror på oss. Eller?
Robin Rödhake. Vinterfågel. Hemtam.
Rödhätta Rödhuvad törnskata. Äter stora insekter som vi tycker är otäcka. Bra!
Selma Vår tappra bil. Daewoo årsm. 97. Kämpar vintertid med sin låga frigång över leriga vägar. Hur länge kan vi ha henne kvar? Bortanför Selma kan du se Jörn.
Skorpa Skorpion. Lite otrevligt att de finns. De är ute på natten och jagar men då sover vi. Skorpor ligger på dagen under stenar mm. Lyft därför aldrig på någonting, utan att förvänta dig en skorpa. Då slipper du bli överraskad.
Skrål-Jocke En liten svarthuvad grå fågel.  Kan det vara en sammetshätta? Är alltid i vår närhet. På våren sjunger Herr Skrål-Jocke hysteriska serenader. Ibland tror vi att han är berusad!
Snökrage Ser ut som tusensköna. Växer i drivor på våren.
Spagettihuset En ruin ovanför Kaktusdalen på vägen mot Monte. Enorma fikonkaktusar som i en spagettiwestern. Ruinen ligger bakom kaktusridån.
Springmyran Myra. Läs mer: I myrmyller
Spruttan Gul blomspruta i plast. Ger skön svalka varma sommarkvällar. Då vi fuktar oss med den i fläktens vind så försvinner värmen. Prova!
Teo Talgoxe
Tjosan

Husvagnen. Över 25 år gammal har den nu varit vårt hem i fem år. Sliten omodern men trofast.
Tjosandalen Kort brant dal på vår mark nedanför Tjosan.
Varis Varfågel. Vi har två storlekar.

Till bloggens startsida


4 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *