Kylskåp och off-grid

Att leva off-grid och producera egen el, har egentligen bara ett problem. Det är dyrt! Det är mycket dyrt!  Men är inte pengar något problem är det bara att fläska på och köpa ett stort system. Men oftast är pengar en realitet och då gäller det att försöka dimensionera rätt – varken för litet eller för stort.

Vi fick följande kommentar med frågor, för några dagar sedan:

”Hej hittade din länk på alternativ.nu och det är det 3dje alternativet från vänster jag hadde tänkt mej upp till 800 watt. Men hur är det med frys och tv? Hur snabbt laddas batterierna när solen lyser ca?  Hadde tänkt mej att producera egen el helt utan statens inblandning. Du skrev att pikarna på kylen kan vara höga i start ögonblicket, men om man tar till en extra stor inverter för detta så borde det fungera. Så länge man har bra stor batteri bank så borde det inte vara några problem tycker jag.

Bätre för mycket en lite när det gäller batterier.”


Vi har 5-års erfarenhet av egenproducerad el med hjälp av solceller. Det är inget ekologiskt ställningstagande. Vi har gjort det därför att det inte finns möjlighet till att köpa el från det fasta nätet där vi bor. Riktigt sant är det inte, för vi skulle kunna få tillgång till nätet för ca 30,000 Euro. För den summan kan vi köpa solceller, vindsnurror och batterier långt över vårt behov. Så därför är solenergi det enda möjliga alternativet för oss.

Kylskåp och off-grid

Vårt solenergisystem är inte dimensionerat för ett kylskåp. Därför kan vi inte ha det gående på natten och helmulna dagar. Det beror på batteriparkens storlek på 260 Ah.

Startpiken

De flesta elapparater har en startpik, det vill säga i startögonblicket kan en elapparat ta upp till 10 gånger den ordinarie effekten. Lampor, datorer, TV-apparater etc, har ofta ingen eller liten pik. Enligt vår solcellsleverantör är kylskåpet en riktig ”pikvärsting”

Vårt kylskåp är ett A+ och det drar mellan 75-85 watt normalt sett. Piken när vi startar ligger på lite över 1000 watt. Vi har mätt.

Vi vet dessutom exakt vad alla våra elapparater tar  i effekt. Det är en nödvändighet när man lever utan tillgång till fast elnät.

Du måste alltså ta reda på dina apparaters pik. När du köper nytt kan det vara svårt att få reda på piken men tillverkarna vet det oftast. Det är sämre med försäljarna. Vem bryr sig om en  pik när man får sin el från det fasta nätet. Det finns många  billiga och bra mätinstrument från bl a Claes Ohlson.

De flesta transformatorer tar dock en ganska stor pik någon sekund. Storleken på piken står i bruksanvisningen.

Exempel:

Transformatorn STUDER AJ 1000, har en kontinuerlig effekt på 800 watt men tar en pik på 2.400 watt några sekunder. Och en startpik varar just en sekund eller två.

Batterierna

Batterierna är kanske det svåraste att dimensionera. Det går dessutom inte att komplettera dem i efterhand. Alla batterier måste ha samma ålder. Behöver du större batteripark måste du byta ut alla batterier. Det kan vara svårt med andrahandsvärdet om du vill sälja dina gamla batterier för att byta upp dig. Det svårt att avgöra batteriernas status. Det går att bränna batterier för 20.000 kronor på en enda felaktig manöver.  Jag skulle tveka oerhört mycket att köpa begagnat.

Läs mer om batterier och Peukerts effekt här

Om vi tar vårt kylskåp igen som exempel men tänker oss att det arbetar i Sverige och inte i heta Portugal. Vi kan då anta att kylskåpet tar 80 watt som medelvärde. Det är vanligt att räkna med 8 timmars gång per dygn. Vilket då skulle innebära 80 watt x 8 h = 640 Wh/dygn.

Hur länge räcker batteriets laddning

Tänk att du har ett 650 Ah batteri. Räknar bort förlusterna och väljer att tillåta batteriet laddas ur till 40 % så har du ung 190 Ah att ta ut. 190 Ah x 12 volt = 2280 Wh. Om vi inte laddar batterierna under tiden, kan kylskåp gå ung 3,5 dygn. (2280 Wh/640 Wh = 3,5 dygn.)

Vårt batteri har en livslängd på 3 år om man inte tar ut mer än 20 % förbrukning.

I exemplet ovan skulle det innebära 95 Ah = 1140 Wh. 1140 Wh/640 Wh = knappt 2 dygn.

OBS! I räkneexemplen tas inte hänsyn till den laddning som förhoppningsvis batterierna får under tiden.

Hur snabbt laddas batterierna

Det är en relation mellan hur mycket batterierna ska laddas och hur mycket energi solcellerna/vindkraftverket ger.

Men ett batteri SKALL ALDRIG LADDAS MED MER ÄN  10 % beräknat på batteriet Ah.

Exempel:

Återigen tar vi som exempel ett batteri på 650 Ah

Om du väljer att tillåta det laddas ur med 40 % ska du alltså ladda igen 190 Ah och du får inte ladda med högre effekt än 65 ampere = 780 watt. (650 Ah x 10 %)

190 Ah/65 ampere = ung 3 timmar

Ska du enbart ladda med solceller har du aldrig några 65 ampere att tillgå. Så räkneexemplet är teoretiskt.

Om vi hade 3 solcellspaneler á 125 watt, skulle det ta oss ungefär 8,5 timme att ladda tillbaka 190 Ah. En 125 watts solpanel ger i snitt hos oss 7,5 ampere. 3 x 7,5 ampere = 22,5 ampere. 190 Ah/22,5 ampere ung 8,5 timme.

Reservelverk

Vi tycker att en viktig komponenten i ett solelsystem är ett elverk, bensin- eller dieseldrivet. Vi förstår om ”renläriga” förespråkare för grön energi inte håller med. Vi tycker själva definitivt illa om att behöva starta det. Det bullrar och luktar men är en nödvändighet för oss att ta till ibland.

Tips och trix för att driva kylskåp utan tillgång till jämt flöde av el

Till sist kommer några tips och trix som vi använder:

 • Skaffa en timer så att du kan lämna kylskåpet utan att stänga av det helt.

När vi lämnar Éguas bedömer vi soltillgången och frånvarotiden och ställer in uret efter det. Ex: En halvmulen dag 1 timme av och 0,5 timme på.

 • Allt som du inte, ur hållbarhetssynpunkt behöver sätta in omedelbart i kylskåpet, ska förkyla.

Vi brukar kyla juice, vatten, öl och vitt vin i vatten under natten

 • Om du har kyl och frys med 2 kompressorer – sätt på dem eftervarandra så blir piken mindre

 • Frys in mycket is som håller kylan om du måste stänga av pga eltillgången

När vi har dåligt med el förvandlar jag ibland frysen till kylskåp och kyldelen till sval med hjälp av is. Och jag flyttar alltid ner ett isblock till kylskåpet när jag stänger av det för natten.

 • Tilläggsisolera kylskåpet på utsida, fult men effektivt
 • Planera dina matinköp efter väderleken. Förväntas regn och mulet, är det kanske inte glass, räkor och köttfärs du ska satsa på
 • Håll kylelementet rent på baksidan. Ett smutsigt element drar mer energi för att kyla

Läs mer

//Anna


11 Comments

 1. Tack, det var bra förklarat. Jag hade tänkt att bygga ett kylskåp, men som en box för att inte kylan ska rinna ut när man öppnar locket. Jag försöker förstå om det är möjligt. På vintern skulle jag leda in luft utifrån, typ som ett skafferi. Har ni några råd?
  Jag bygger ett hus på hjul och det är i den jag ska ha det, jag ska bo permanent.

  • Välkommen till oss Helena!

   En tanke jag får upp är att skaffa en liten frysbox. Fylla den övre korgen med frysklampar eller flaskor med vatten. Frysa dessa och sedan stänga av elen. På så sätt skulle du få ett ”gammaldags is-skåp”. När vi inte har tillräckligt med el använder jag ju frysdelen som kylskåp. Jag har ungefär 8 liter fryst vatten där. Det håller sig ganska länge. Ett problem med små frysboxar är att jag aldrig sett någon så energisnål som A+. Men du kan ju själv isolera på utsidan.

 2. Hej,
  Fantastiskt spännande läsning. Jobbar och bor periodvis i Cambodia och där är tillgången på nät-el både varierande, otillförlitlig och sanslöst dyr.
  Funderar på att bygga hus och elektrifiera via solen. Sol finns det gott om och dagsljus alltid 12 tim.
  Beslysning och många småapparater finns att köpa för 12 volt system medan typ kylskåp och fläktar inte verkar finnas för 12 volt. Blir således en konverter inblandad.
  – I Er Excel kan man räkna på förbrukning (snitt)-mkt bra
  – Hur ser Ni på ett blandsystem med tex lyse och vissa
  förbrukare på 12 volt medan andra typ kyl/frys ( vilket är
  en central funktion i huset…Finns det tips?

  Vi har själva ingen erfarenhet av blandsystem. Det finns säkert fördelar med det. Men en nackdel kan vara att det är svårare att hitta 12 volt maskiner etc.
  Om en 230/240 volts glödlampa går sönder finns det en ny att köpa i närmaste snabbköp.
  Dessutom står hela utbudet av fläktar, TV-apparater etc, till ditt förfogande. När vi tittade på 12-volt apparater i Portugal, var de både dyrare och svårare att få tag på än 230 volts.
  Om man å andra sidan bara har 12 volts utrustning slipper man kostnaden för en transformator.

  – Batterier…i Cambodia försöker man sälja på mig bil-
  batterier…lastbil/grävmaskinsmodell…fungerar detta?
  …eller ska man hålla sig till särskilda batterier för
  solsystem.

  Bilbatterier och batterier till solelsystem fungerar helt olika. Bilbatteriernas uppgift att avge mycket energi under en kort tid, medan solcellsbatterierna är bäst på långvarigt och lågt uttag.

  – kan man när tex batterierna efter några soltimmar, ta ut
  ”full effekt”(de watt som produceras) rakt från sol-
  fångarna…för tex vattenpumpar mm

  Vi har även solceller som driver en vattenpump utan inblandning av batteri eller transformator. Även då batterier är med i systemet, kan du förbruka allt det som cellerna tillverkar, utan att behöva vänta på att batterierna blir laddade.
  Det är svårt att förstå batteriernas värld men här är en länk, som vi kan rekommendera. http://www.victronenergy.se/upload/documents/Book-Energy-Unlimited-SE.pdf

  Tacksam för svar
  Hälsn fr Cambodia
  //JK

  • Du kan köra med Bilbatterier av typen AGM helst med styrka över
   200Amp, se bara till att det inte finns nån mekanisk skada på batteriet,
   samt inköp en Batteri Testare med Fast Shunt, den testar batteriet under Belastning, köp ALDRIG nått som är under 90% av kapasiteten, vad än folk säger att ”Det är ju NYLADDAT & Då funkar det ju . . ”

   SA0BTT, Bosse.

  • ”fläktar inte verkar finnas för 12 volt”

   Kolla på den här, den går på 12v DC & funkar perfekt för mig i alla fall,
   ni får väl köpa en själv & prova.

   eBay item number: 380946977229

   12VOLT DC 16″ PORTABLE MINI CEILING FAN, LIGHTER PLUG, OR 12V BATTERY

   Lycka till.

 3. Hej!
  Jag som själv har ett elsystem vid sommarstugan som får sin el från solcellspaneler tycker att några saker är viktiga och det är att förslusterna som växelriktaren har när det inte är någon strömförbrukning skall vara bara någon watt vilket det är på något bättre växelriktare. Växelriktaren bör även klara att köra en microvågsugn och som skrivits här starta en frys/kyl. Om man inte kan få tag i blybatterier som sitter i telestationer och som håller i 18 år sådana som jag har så skulle jag lägga pengarna på begagnade elbilsbatterier som snart blir vanliga eller köpa nya dyra men mycket hållbara batterier som säljs här.
  http://www.ev-power.eu/Inverters-DC-AC/Inverter-DC-AC-24V-230V-Steca-XPC-2200-24-inverter-and-charger.html
  Batterier som inte tar skada av att stå halvladdade längre tider.
  Själv föredrar jag att ha ett 230 volts system där man kan ha både kyl frys lampor osv utan att behöva köpa dyra speciallösningar.
  Om man behöver pumpa vatten långt bort från huset så kan man placera en solcellspanel där och ett batteri som förser en lågspänningspump med inbyggd tryckvakt så när man öppnar kranen i huset så sjunker trycket i vattenledningen något och pumpen sätts igång och höjer trycket igen, då slipper man stillastående vatten från en tank och kanske får man även svalare vatten.
  http://www.erlandsonsbrygga.se/Hemsida/Inredning_VVS/Pentry/Pentrypump/PENTRYPUMP_FLOJET_24V?id=04192
  Om man har tur så har man rinnande vatten där man tar vattnet och då kan man ha en vädur som pumpar upp vattnet till huset.
  http://home.smelinkweb.com/Assembler2.asp?TreeID=1422&CustomerID=2938
  Går att bygga själv eller att köpa färdig.
  Man kan leva bekvämt och praktiskt utan att göra avkall på miljötänkande.

 4. En sida om en familj i Sverige där man praktiskt taget klarar hela energiförsörjningen på egen hand, så här kan man hitta några bra tips!
  http://nseffektivareenergi.se/huset
  Trevligt att läsa om hur ni lyckas lösa alla praktiska problem för att kunna leva med en hygglig standard utan att vara beroende av kommunalt el och vattennät.
  Inget fel i att göra som andra redan gjort, man behöver inte uppfinna hjulet gång på gång och slipper kanske därmed dyra misstag.
  Med en sådan bil som familjen i Sverige har behöver man inget elaggregat för att ladda batterierna i huset om solpanelerna inte räcker till då bilen har en mycket effektiv generator som kan förse husets batterier med ström och bilen har mycket bättre avgasvärden än elaggregatet då bilen har katalysator och en effektivare bensinmotor än elaggregat har ,om man nu bryr sig om miljön.

 5. Tesla powerwall batteri a 7 kwh för 3000 $ är väl en lämplig lösning för erat elbehov?
  Solpanelerna på på ev-power är ju billiga om ni vill kompletera de befintliga.
  Ca 20 000 kr för 3000 watt
  Får ni varmvatten via solfångare också?

  Hälsningar

  /Thomas
  Luleå

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *