Vårt viktiga vatten

Vi flyttade till Alentejo 24 april 2005. Vi fick vatten upp till HB (se Portupedia) 31 januari 2008. Det har inneburit 1007 dagar utan rinnande vatten.  Kan det kallas rinnande, då vi har 75 m till kranen? Allt är relativt! Ja, ja! Visst vi bodde inte här hela tiden. Besök i Sverige och andra resor. Vi hade regn under vintern som fyllde upp våra vattentunnor. Men i princip: 1007 dagar utan annat vatten än olivdalsbrunnens vatten. Omräknat i sträcka: avrundat 1000 dagar x 800 m= 800 000 m eller 80 mil bärande på totalt 20 000 liter eller kilo om man så önskar. Undrar varför jag är så mager?
Enligt uppgift förbrukar varje svensk 180 l vatten per dygn. Ja nu har vi spelplanen lagd och vi vet förutsättningarna. Så här hade vi det på vårt Monte för en tid.

Jo du Stinsan!

Jag vet att du ibland förfäras över vårt primitiva liv. Visst är det så! Försök nu inte att förneka detta faktum. Just vår vattensituation ligger dig varmt om hjärtat. Men det är så, lilla Stinsan, att vi klarar oss.

Jag, din evige hjälte, är inte bara smart utan även seg.  För närvarande löser vi vattenfrågan med min muskelkraft. Som du vet har vi 800 meter, tur och retur, till Olivdalsbrunnen. Returens 400 meter är i princip bara en lång uppförsbacke. Vad som gäller vid ett dylikt läge är att bestämma hur mycket vatten vi måste ha. Här, Stinsan, menar jag verkligen måste. Jag tänker verkligen inte slita ut mig på tunga 800-meterslopp bara för att slösa med vatten. Nej, icke, não (portugisiska).

Här kommer Annas stjärntecken - vattumannen

Alltså har vi på ett vetenskapligt sätt analyserat vattenanvändningen. Återanvändning Stinsan! Återanvändning är ordet. Nu pratar jag inte om naturens kretslopp, utan om vad vi kan göra för att dryga ut vattnet. Flexibilitet är det som gäller. Vattnet måste användas flera gånger, men på olika steg i nedsmutsningstrappan. Det betyder att rent vatten användes till att skölja grönsaker. Grönsaksvattnet användes till handtvätt. Handtvättsvattnet går till biltvätt. På det sättet kan en liter bli som tre! Fiffigt va!?

Ta den dagliga disken. Vi har tre baljor med vatten. Diskvattnet med diskmedel. 1:a sköljvattnet och 2:a sköljvattnet. Efter disken sker följande trappnedstigning.  Diskvattnet återanvändes till att grovskölja dagens tillkommande disk. 1:an duger till handtvätt och 2:an passar till blötläggning av smutstvätt. Slutligen går allt vatten i slaskhinken för bevattning. Här borde du slå ihop händerna av förvåning över vår uppfinningsrikedom! Gör du det, Stinsan?

Så har vi duschen. Empiriska undersökningar har visat att fem liter per person är tillräckligt. Nej, jag ljuger inte Stinsan! Vi står i en stor balja för att samla upp allt tvättvatten. Du vet det finns alltid ytterligare en användning. Tack vare baljan står våra dammiga fötter länge i vatten. Därmed erhåller de en anständig renlighetsgrad. Man måste bara komma ihåg att spara en skvätt vatten för att skölja av fossingarna vid urstigningen.

Allt detta medför att vi klarar oss med 20 liter brunnsvatten, per dygn. Därtill kommer drickvattnet från byn, oftast lite mer än fem liter. Det är lite vatten Stinsan. Dock krävs det av mig att göra två vändor dagligen till brunnen. Jag bär två 5-litersdunkar per gång. De hänger i ett rep över mina axlar och nacke. Visst tycker du att jag är lite flitig?

Tänk på oss nästa gång du vrider på vattenkranen.

Plaskiga stänk från din favorit!

Svärsonen

Här finns fler brev till Stinsan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *