Klädtvätt

Goderafton på sig Stinsan!

Du funderade i telefonen hur vi klarade av tvätten. Jag tänkte därför att det vore på sin plats att göra en löddrande genomgång. Ja, ja vi vet alla att fem år utan tvättmaskin inte är så lätt. Men vi har löst det Stinsan, vi har löst det.

Självklart är det de stora sakerna som skapar problem. Sängkläder och handdukar är ingenting som man står i floden och tvättar. Nej du gumman, de får åka med in till Moura och lämnas in på en tvättinrättning. Utan den tvättmöjligheten hade vi inte klarat av att bo här. För det facila priset 2,5€/kg får vi tvätten ren och starkt parfymdoftande. Det där med doften hade vi gärna avstått ifrån. Men nu är det så i Portugal att ren tvätt ska dofta och då menar jag mycket.

Här börjar Anna få upp takten

Det stora äventyret är övrig tvätt. Kalsipper, trosor och hela konkarongen. Allt detta tvättar vi för hand. Jo du Stinsan det trodde du inte! Ja för hand kanske är lite ljug. Du skulle lika gärna säga för fot. Tekniken är som följer. Anna lägger tvätten i blöt i handtvättmedel i minst två dygn. Därefter värmer vi på 5l vatten som hälles i blötläggningsvattnet. Sedan tar Anna stöd mot en stolsrygg och börjar stampa tvätten. Oftast hjälper jag till genom att sjunga taktfasta sånger. Anna anser att tvätten blir renare till marschmusik.

Vi har provat med ombytta roller. Jag har större fötter, varför tvätteffekten torde vara kraftfullare. Problemet är dock Annas musikval. Julpsalmer är inte tvättfrämjande. Jag har förgäves försökt att få henne att sjunga kraftfullare och mer rytmiska sånger. Det bästa hon har presterat är fångarnas kör ur ”Nebukadnessar”. Vackert, ja! Stämningsfullt, ja! Skumbildande, nej! Vi har därför enats om rollfördelningen.

Sjungandet gör mig ofta hes och trött. Då hjälper det med en kall öl. Jag vill ju göra min del av hushållsarbetet. Efter tvätten med tvättmedlet vidtager sköljningen. Tvättbaljorna bäres då bort till HB. En promenad på ca 75 m. Den delen av tvätten är ganska lätt, eftersom jag inte behöver sjunga då. I stället visslar jag marschen från ”Bron över floden Kwai”.

Här skummar både tvätten och ölen

Vid sköljningen är det fortfarande Anna som stampar. Under detta skede avstår hon dock oftast från ackompanjemanget. Hon påstår att det går åt för mycket öl. Däremot är jag deltagande i urvridningen av kläderna samt påfyllning av nytt sköljvatten. Äventyret avslutas genom att Anna hänger tvätten och att jag bär hem baljorna. Det kan förekomma att jag vid detta moment hummar på något av Evert Taube t.ex. ”Huldas Karin”.

Nu har vi inte bara ren tvätt utan även rena fötter på Anna. Allt lika starkt och gott doftande. Jag luktar öl!

Tycker du att vi ska öppna tvättinrättning?

Jan-kramar i massor.

Här finns fler brev till Stinsan

3 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *