Skip to content

Vi bygger en annorlunda rörspis – tankarDet är nu en skön söndag eftermiddag. Det är 30 gr varmt inne i Tjosan då jag skriver detta. Vi går mot sommaren, med dess ganska krävande värme. Trots det planerar vi nu för uppvärmningen av huset.

Vårt hus är ca 8,5 x 6 m i fyrkant. Strategiskt placerad i denna huskropp har vi planerat för en rörspis. Spisen kommer inte att ligga mitt i huset. Däremot kommer den att ligga där badrum, sovrum och stora rummet möts. Det är den naturliga platsen för vår centralvärme.

Vi tänker i princip bygga en kamin som kommer att stå i en tegelkonstruktion med basen 100 x 60 cm och höjden 240 cm. Utrymmet mellan kaminen och tegelkonstruktionen skall fyllas med sand. Eldstad blir i eldfast tegel med rökrör i plåt. Rökröret kommer att gå upp från eldstaden. Ner under eldstaden samt fortsätt upp och ut i skorstenen. I sanden kommer det dessutom att gå två rör som ska leda uppvärmd luft till badrum respektive sovrum.

Väggen till vänster är badrumsvägg. Till höger är sovrumsväggen. Se hållen för varmluftsrören.

Portugiser oroar sig endast för den heta sommaren. Den kalla vintern som kyler ner deras hus till 14 grader anses inte vara något problem. I Alentejo sitter folk i ytterkläderna på restaurangen vintertid. Affärspersonal ser ut som om de är på väg på skidtur. Alla fryser och lider, men det är sommaren som de oroar sig för.

Vi vill inte frysa. Därför är husets uppvärmning mycket viktigt för oss. Den enkla lösningen, som de flesta har i Alentejo, är en plåtkamin. Den ger naturligtvis snabb värme och kan skapa trivsel då den brinner. Vad vi emellertid eftersträvar är en jämn skön temperatur inomhus. Det är där rörspisen är så perfekt. En rörspis är trög d.v.s. den avger värme långsamt och länge. Om vi behöver få snabb värme så tänker vi använda  en gaskamin. Vi räknar med att gaskaminen endast behövs om vi varit borta från huset en längre tid under vintern.

Vi har dessutom planerat huset för passiv uppvärmning. Det byggs för att kunna ta emot maximal solvärme under vinter.  Norrväggen har inga fönster. Av söderväggens 22 kvm kommer nästan 10 kvm att vara glas i form av fönster/dörrar. Sommarens heta sol står så högt att den inte skiner in så mycket i huset. Här kommer vi att pröva oss fram med olika former av avskärmningar, om det skulle behövas sommartid.

Rörspisen kommer att utrustas med svenska luckor, skjutspjäll och sotstos. Våra byggare är ytterst skeptiska inför rörspisen. De har ingen kunskap om rörspisens funktion. För att få värme länge lägger de in stora vedklabbar i sina spisar. Dessa klabbar får sedan ligga och pyra över natten. Eldning som innebär maximalt utnyttjande av vedens energiinnehåll, är något som de aldrig har hört talas om. De tycker dock att luckorna från Josef Davidssons Eftr. är mycket vackra. Och de är väldigt nyfikna på hur det hela ska se ut.

Blogginlägg om rörspisen:

Åter till Nybyggarliv
Till bloggens startsida

Leave a Reply