Portugal-alentejo.se – Allt om resor och semester

Att resa jorden runt

Tänk att vakna upp i Thailand ena veckan, för att vara på Fiji nästa vecka. Det är många som drömmer om att göra en jorden runt-resa. Här kommer tipsen för en lyckad långtur.

Resor

Det händer något med oss när vi reser. Vi vidgar våra vyer, upptäcker mer av både omvärlden, oss själva och rentav Sverige. Att möta andra kulturer får oss att växa som människor, och förhoppningsvis också bli mer ödmjuka. Förutom att vi får en möjlighet att göra en massa spännande aktiviteter: dyka, hoppa bungy jump, bestiga berg, äta insekter och delta i andra länders traditioner. Om du inte brukar resa, mer än att åka på charter, så bör du utmana dig själv med att göra en tur på egen hand. Det kommer att förändra dig mycket.

Jorden runt-resan

Att göra en jorden runt-resa är något alldeles särskilt. Om du vill göra en längre resa kan du läsa resemagasinet Vagabond, reseskildringar, resebloggar och följa heltidsresenärer på YouTube. Då får du tips och idéer, men också mer kunskap om vad en resa verkligen innebär. För att din jorden runt-resa verkligen ska bli av är det smart om du fattar ett beslut som du säger till folk. Du bör även sätta ett datum. Som att du år 2023 ska resa jorden runt. Ditt datum måste dock vara realistisk så att du hinner spara ihop pengar och ta ledigt från ditt jobb. Samtidigt får det inte ligga så långt fram i tiden att du inte behöver börja arbeta med ditt reseprojekt idag. Att resa tillsammans med en annan är ett smart sätt för att resan verkligen ska bli av. Plus att det kan kännas mycket tryggare.

Länder och världsdelar

Den vanliga jord runt-resan går till Sydostasien, ner till Oceanien och så vidare till Nordamerika. En trygg rutt med många hostels och andra resenärer. Den kan passa dig som verkligen vill göra en resa, men samtidigt känner dig lite nervös. Om du redan har rest lite grann eller helt enkelt vill se mer, så kan du lägga in andra rutter. Som transsibiriska järnvägen till Kina. Eller så börjar du med Afrika, innan du reser vidare till Asien. Sydamerika har också jättemycket att erbjuda. En spännande kontinent med både djungel, höga berg, saltöken och spännande historia som Inkakulturen. När du ska planera din resa är det smart att utgå från att du kommer göra fler resor i ditt liv. Att försöka få in så många länder och världsdelar under din första jorden runt-resa kommer både bli väldigt dyrt och stressigt. För en lyckad resa behöver du också dagar då du inte gör någonting särskilt. Du bara är i nuet. Det är ofta sådana dagar då du upptäcker länder på riktigt.