Portugal-alentejo.se – Allt om resor och semester

Etablera dig i utlandet

Så fort någon vinner på Triss eller Postkodlotteriet brukar de säga att de vill ut i världen. Sol- och badsemestrar, golfresor, yoga-retreats, kryssningar eller bara partaja – alla har sin favoritvariant. Vissa vill också etablera sig mer permanent utomlands, exempelvis genom att köpa hus, starta eget eller hitta anställning. Då gäller det att hålla ordning på alla papper.

Legalisera dina papper enkelt och smidigt

För att du ska kunna arbeta utomlands krävs ofta att du skaffar ett lokalt skattenummer eller tillfälligt uppehållstillstånd. Olika länder har olika regler, men gemensamt är att du behöver skaffa ordentlig legaliseiring från Handelskammaren som fungerar som ett officiellt intyg på att dina papper är äkta. Några exempel på dokument som kan behöva legaliseiring från handelskammaren är kontrakt, försäljningsavtal, fakturor, prislistor och kvalitetscertifikat. Allt går att ordna online idag och snart kan du sätta igång med det du vill göra.

Bra att tänka på

Att flytta till utlandet låter nog som rena drömmen för många människor, men det är inte alltid så lätt som du tror. Idag bor närmare 700 000 svenskar utomlands och de populäraste länderna är Spanien, Storbritannien och USA. Varje land har sina juridiska krav: Ett land är medlem i EU, ett är nyligen utträtt och ett har alltid varit självständigt. Försök därför alltid att lära dig så mycket du kan om vad som fodras för att du ska kunna etablera dig ordentligt. Ett annat alternativ är att bli digital nomad där du reser som du vill men driver eget företag online, och därmed inte är bunden geografiskt. Även här kan du dock behöva vissa dokument, till exempel om du vill hyra en bil eller ett hus. Genom en enkel ansökan om legaliseiring från Handelskammaren fixar du allt på kort tid.